Het begint met aandacht bij de Broedplaats

Foto: Gemeente Zoetermeer

Aandacht werkt en lijkt rendabel. Dat is de uitkomst van het rapport ‘Het begint met aandacht’ dat wethouder Kuiper (sociale zaken en armoedebeleid) en Patrick Verhoef (directeur DSW Zoetermeer) op 30 januari ontvingen uit handen van onderzoeker Henk Spies.

Het rapport beschrijft de uitkomsten van het evaluatieonderzoek naar de Zoetermeerse proeftuinen. Tegelijkertijd werd de Broedplaats officieel geopend. Een afdeling op de locatie DSW toegewezen voor deelnemers binnen de proeftuinen ‘Zoete Kruimels’ en ‘Ondernemend uit de bijstand’.

Beide proeftuinen hebben als doel om mensen die niet gemakkelijk aan het werk komen te re-integreren op basis van aanwezige ambities en talenten. Deelnemers kunnen bij de Broedplaats gebruik maken van gezamenlijke voorzieningen van werkbedrijf DSW. De gemeente betaalt de inrichting van de Broedplaats maar de deelnemers mogen die vormgeven. ‘Beide proeftuinen belichamen de speerpunten van DSW, namelijk ontwikkeling en ondernemerschap. Ik bied dan ook graag ruimte aan deze initiatieven. Wat je aandacht geeft groeit.’ aldus DSW directeur Patrick Verhoef.

Resultaten onderzoek

Zoetermeer ging bij de ontwikkeling van de proeftuinen nadrukkelijk op zoek naar wat er werkt in de praktijk. De uitgangspunten van onze proeftuinen zijn aandacht en maatwerk. De ervaringen van de klantmanagers vormen daarbij de basis. Oftewel, werkend leren en lerend werken.

De proeftuinen die in het evaluatieonderzoek aan de orde komen zijn:

  • de coöperatie Zoete Kruimels, waar ondernemerschap centraal staat.
  • de Shine Stadstuin, waar begeleiding en duurzaam tuinieren centraal staan.
  • Gezondheid en Bewegen, waar fysiek en mentaal sterker worden centraal staan.
  • Zo-Veel-Meer, waar het bieden van extra veel aandacht centraal staat.

De participatieladder maakt de voortgang van de deelnemers inzichtelijk. Deze bestaat uit zes treden, oplopend van sociaal isolement tot burencontact, activiteiten buiten de deur, vrijwilligerswerk, betaald werk met begeleiding, tot een baan.

  • Alle 60 deelnemers hebben op dit moment minimaal één stap omhoog gezet.
  • 16 hebben meerdere stappen vooruit gezet met uitzicht op nog 9.
  • 15 deelnemers in de coöperatie Zoete Kruimels verdienen een deel van de kosten van hun ontwikkeling en hun uitkering terug.
  • 5 mensen zijn uit de uitkering gestroomd met uitzicht op nog 2

‘Wij zijn blij met de resultaten van de proeftuinen. We zien dat door persoonlijke aandacht mensen weer in een positieve spiraal komen. Dat betekent: meer sociale contacten, een betere gezondheid of minder stress door schulden. Dit kan kostbare hulp in de toekomst voorkomen. Bovendien zien we ook dat mensen die langdurig een uitkering ontvangen deze deels, en soms zelfs in het geheel, niet meer nodig hebben.’ aldus wethouder Kuiper.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen