Verder werken aan veilig verkeer in de stad

Foto: Redactie Zoetermeer

De gemeente werkt steeds aan het verbeteren van verkeerssituaties in de stad. Deze verkeersprojecten zijn samengebracht in de Nota Mobiliteit Zoetermeer.

Die het college van B&W heeft vastgesteld en voor besluitvorming naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Daarbij staan verkeersveiligheid en bereikbaarheid voorop. Wethouder Marc Rosier (Verkeer): ‘Het is belangrijk om veilig gedrag in het verkeer te bevorderen. Dit begint met verkeerslessen en -examens voor leerlingen in het basisonderwijs. De lessen zorgen voor een belangrijke verbetering van hun kennis en vaardigheden in het verkeer. Ook ben ik blij dat met de ontsluiting bij Nutricia het oude dorp verkeersveiliger wordt’.

Een aantal verkeersprojecten komt -ook in 2018- in samenspraak met bewoners en belanghebbenden tot stand. Een voorbeeld van een succesvol samenspraakproject in het afgelopen jaar is de reconstructie van het kruispunt Kadelaan/Zijdewerf dat door omwonenden, het aangrenzende Alfrinkcollege en het nabij gelegen garagebedrijf gezamenlijk tot stand is gekomen.

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) draagt voor een groot deel bij aan de kosten voor de projecten. Voor 2018 ziet het programma er als volgt uit:

Ontsluiting Nutricia

De gemeenteraad heeft op 18 september 2017 ingestemd met het project Ontsluiting Nutricia dat de omgeving van het oude dorp verkeersveiliger moet maken. Dit kan door het vrachtverkeer van Nutricia uit de wijk te halen en een nieuwe route via het bedrijventerrein Rokkehage aan te leggen. Om ook de verkeersveiligheid voor fietsers te verbeteren krijgt de fietsverbinding langs de Rokkeveenseweg een overkluizing.

Verhogen van fiets- en voetgangersoversteken rotonde Meerzichtlaan-Kerkenbos

Op verzoek van de verkeerswerkgroep in de wijk Meerzicht wordt de rotonde Meerzichtlaan – Kerkenbos verhoogd. De rotonde wordt veel gebruikt door schoolgaande fietsers. Door de hogere ligging van de oversteken werden fietsers en voetgangers beter opgemerkt door andere weggebruikers. Bovendien verlaagt het de snelheid van het gemotoriseerd verkeer. De maatregel is zo succesvol gebleken dat de gemeente bij nieuwe reconstructies de oversteken op rotondes steeds gaat verhogen.

Fietslessen leerlingen basisscholen

Kinderen van de basisschool zijn kwetsbare weggebruikers Al jaren krijgen kinderen in groep 4 en 6 praktische fietslessen. Jaarlijks zijn er ook verkeersexamens. De gemeente organiseert deze samen met partners en vrijwilligers. Daarnaast subsidieert de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) de verkeersleerkracht voor de groepen 1 tot en met 8 van scholen in de regio.

Innovatiefonds

In de nieuwe Mobiliteitsvisie Zoetermeer 2030 staat dat Zoetermeer een actieve, aanjagende rol wil innemen bij het zoeken naar en implementeren van innovaties, samen met het lokale bedrijfsleven en regionale partners. Zoetermeer zorgt voor brede steun voor verkeersexperimenten en stelt een fonds in waaruit een deel hiervan kan worden gefinancierd. De exacte invulling wordt nog uitgewerkt. Vanuit de Nota Mobiliteit wordt begin 2018 een start gemaakt met de opzet van dit Innovatiefonds.

Verkeersmaatregelen rondom Woonhart

Over het verbeteren van de verkeersafwikkeling rondom het Woonhart hebben in maart en april 2017 verkeersschouwen en gesprekken met omwonenden plaatsgevonden. Een aantal kleinschalige maatregelen kan direct worden uitgevoerd. Over de invulling hiervan vindt nog samenspraak plaats. Grotere maatregelen voor toekomstige knelpunten staan beschreven in de nieuwe Mobiliteitsvisie Zoetermeer 2030; deze vragen meer onderzoek omdat er een samenhang is met andere ontwikkelingen, zoals Upgrade Stadshart, Entree Zoetermeer en de ontwikkeling van de totale verkeersinfrastructuur binnen Zoetermeer.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen