Sociaal leenfonds helpt Zoetermeerders financieel uit de brand

Wethouder Taco Kuiper
Wethouder Taco Kuiper
Foto: Persfoto Gemeente Zoetermeer

Uit de eerste proefperiode is gebleken dat het Sociaal Leenfonds een groot succes is. Zoetermeerders hebben echt behoefte aan dit fonds en het blijkt een goede aanvulling op bestaande voorzieningen. ‘Het Sociaal Leenfonds is uniek in Nederland. Het helpt inwoners financieel uit de brand en voorkomt erger’, verklaart Taco Kuiper, wethouder armoedebeleid.

Halverwege 2016 is het Sociaal Leenfonds van start gegaan. Stichting Urgente Noden Zoetermeer (SunZ) was bereid om dit fonds voor een proefperiode van een jaar te beheren. Het fonds kreeg een bedrag van € 45.000 om te starten. Gezinnen in Zoetermeer kunnen maximaal € 2.500,- lenen en alleenstaanden €1.750,-. De bedoeling is dat ze dit bedrag binnen 36 maanden, zonder rente, aflossen. Het Sociaal Leenfonds heeft wel enkele eisen: de aanvraag wordt via een organisatie gaan, en het gezin moet hulp krijgen van een hulpverlener. Zo betrekt dit fonds diverse maatschappelijke partners.

Ergere schulden voorkomen

Een lening uit het Sociaal Leenfonds is er alleen om bestaande schulden mee af te lossen. Het geld gaat daarom direct naar de schuldeisers. Het bedrag voorkomt bijvoorbeeld uithuiszetting, of helpt om creditcardschulden en schulden bij webwinkels af te lossen. Vooral die laatste schulden hebben vaak hoge rentes, wat ervoor zorgt dat iemand nog erger in de problemen komt. Doordat het Sociaal Leenfonds deze schulden aflost, komt er meteen meer leefgeld voor de inwoner en hoeft diegene niet de schuldsanering in.

Aanvragen nemen toe

Afgelopen jaar zijn er 21 Zoetermeerders geholpen en de verwachting is dat het aantal aanvragen toeneemt. De leningen worden tot nu toe netjes afgelost. Het duurt ongeveer drie jaar totdat het fonds zichzelf weer gevuld heeft. Daarom doet de gemeente een aanvulling aan het fonds, zodat het fonds zijn werk voort kan zetten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen