Samenwerken aan duurzame schoolgebouwen

Wethouder Isabelle Vugs
Wethouder Isabelle Vugs
Foto: Gemeente Zoetermeer

De gemeente en schoolbesturen slaan de handen ineen om samen aan duurzame schoolgebouwen te werken. Dit betekent dat ze ernaar streven om nieuwe scholen energieneutraal te maken, en ervoor willen zorgen dat oude scholen 50% minder energie gaan gebruiken. “Met deze maatregelen zijn Zoetermeerse scholen straks klaar voor de toekomst,” verklaart wethouder Isabelle Vugs.

De gemeente Zoetermeer streeft ernaar om in 2040 een CO2 neutrale stad te zijn. Dit vraagt om een integrale aanpak. Daarom zijn de duurzaamheidsambities aangescherpt. Nieuwe schoolgebouwen moeten energieneutraal worden, zonder gasaansluiting. Oude schoolgebouwen moeten na renovatie minimaal 50% minder energie gebruiken. De nieuwe gebouwen en de gerenoveerde gebouwen kunnen daarna weer tientallen jaar mee.

IKC Nesciohove en IKC Vlasakker

Deze ambities gaat de gemeente direct toepassen bij de ontwikkeling van het nieuwe gebouw van IKC Nesciohove en de renovatie van IKC Vlasakker. Hiervoor is nauw overleg geweest met het schoolbestuur voor Openbaar Primair Onderwijs en de directie van het kinderdagverblijf. Om dit voor elkaar te krijgen, maakt de gemeente extra budget vrij ten laste van het begrotingssaldo. Daarnaast vangen de schoolbesturen deze extra kosten op met subsidies en de besparingen op energiekosten. Bij de overige onderwijsprojecten van 2018-2020 gaat de gemeente in de loop van 2017 of begin 2018 bekijken hoe ze deze ambities kunnen toepassen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen