Hans Haring-Lezing 2024: Succesvolle Paneldiscussie over Lokaal Voedsel verbindt Zoetermeer en omgeving

23 okt , 10:06 Cultuur
20241019 meerzoetermeer gvw 3582 x3
De Hans Haring-Lezing 2024, gehouden op zaterdag 19 oktober in de Raadszaal van het Stadhuis-Forum, was een groot succes. De paneldiscussie over Lokaal Voedsel en de waarde van voedselverbindingsplekken trok veel belangstellenden en zorgde voor een levendige uitwisseling van ideeën over hoe voedsel zowel de natuur met mensen als mensen met elkaar verbindt in Zoetermeer en omgeving.
Onder leiding van Matthijs Smit, bestuurslid Ons Eten, werd een boeiende discussie gevoerd over de kracht van voedselverbindingsplekken zoals boerderijen, voedselbossen en buurt- en schooltuinen. Deze plekken dragen niet alleen bij aan de voedselvoorziening, maar spelen ook een belangrijke rol in de sociale cohesie, economische ontwikkeling, ecologische duurzaamheid en gezondheid van de inwoners van Zoetermeer.

Hoogtepunten van de discussie

Tijdens de paneldiscussie kwamen diverse onderwerpen aan bod, waaronder de wens voor een goede inventarisatie en samenhang tussen die plekken en organisaties in Zoetermeer en de rol van provincie en gemeenten bij het onderkennen van het belang voor de positieve gezondheid van de inwoners.
Greenteam Zoetermeer, middelbare scholieren in Zoetermeer die zich inzetten voor duurzaamheid, presenteerde aan het begin van de bijeenkomst hun plannen voor Lokaal Voedsel, die ze het lopende schooljaar willen realiseren.

Inspirerende bijdragen

Het panel, bestaande uit Arike Mijnlieff (medisch voedingsdeskundige en coördinator Voedselfamilie Krimpenerwaard), Liane Lankreijer (initiatiefneemster van Ons Eten Den Haag) en Matthijs Smit, bracht veel waardevolle inzichten naar voren. Het publiek was zeer betrokken en de informele nabespreking na afloop leidde tot interessante gesprekken over de toekomst van lokaal voedsel in Zoetermeer.
De discussie werd geopend door Suzanne Verboon, klimaatburgemeester van Zoetermeer, en afgesloten door Kees van der Riet van Stichting DuurSamen Zoetermeer, die de aanwezigen uitnodigde om samen de dialoog over lokaal voedsel voort te zetten.

Volgende stappen

De succesvolle lezing was onderdeel van het bredere initiatief MeerZoeterMeer, een inspiratie-evenement dat volledig in het teken stond van een sociaal, duurzaam en gezond Zoetermeer. Dit evenement liet zien dat de stad in beweging is en dat dit nog maar het begin is van een gezamenlijke inspanning om de leefomgeving te verbeteren. Voor Lokaal Voedsel is de volgende stap de gewenste inventarisatie en mogelijke samenhang in beeld te brengen en activiteiten te gaan organiseren.

Mede mogelijk gemaakt door

De paneldiscussie werd mede mogelijk gemaakt door: Stichting DuurSamen Zoetermeer, gemeente Zoetermeer, Bibliotheek Forum Zoetermeer en het Rabo Impactfonds.