Waterfront Tsunami overspoelt de bezoeker met verrassende kunst

Foto: Kunstgarage Franx / Richard Jetten

Zijn wij bestand tegen het opkomende water als gevolg van klimaatverandering? Bij de nieuwe expositie Waterfront Tsunami in kunstgarage Franx geven kunstenaars een actuele reflectie en bieden mogelijke alternatieven voor de toekomst. De expositie is afgelopen zaterdag feestelijk geopend en is tot en met 17 maart te zien.

Waterfront Tsunami maakt bewust hoe wij de zeespiegelstijging ervaren. “Met de expositie willen we awareness creëren rondom de opwarming van de aarde en het feit dat wij in Nederland zo laag liggen,” vertelt curator Lonneke de la Mar. Volgens haar is Zoetermeer – en Franx in het bijzonder – de aangewezen plek daarvoor. Zoetermeer ligt maar liefst zeven meter onder NAP. Het dak van de kunstgarage ligt op zeespiegelhoogte en vormt daarmee een visueel anker voor hoe hoog het water kan komen. “Als er wat gebeurt, zit je op het dak. Met de tentoonstelling kunnen we een duiding maken. En bieden we alternatieven voor de toekomst.”

Veranderen

Met een tsunami van street art, Artificial Intelligence, teken- en schilderkunst, videobeelden, spoken word en installaties is de expositie actueler dan ooit. Negen kunstenaars werkten mee aan deze expositie: Tasha Arlova, Erica Baltimore, Tobias Becker Hoff & Opskeer, Piet Rogie, Anne Fie Salverda, Martin Sjardijn, Margriet Snaterse en Gino van Weenen. Samen zorgen zij dat de bezoeker een belevenis aangereikt krijgt. De kijker loopt langs bolders naar de situatie van nu, maar krijgt gaandeweg de route ook mogelijke oplossingen voor de zeespiegelstijging aangereikt. “Mensen zijn bang van water, maar dat is niet nodig,” vindt De La Mar. “De Titanic zinkt niet meer, want we kunnen meer dan vroeger. We weten niet hoe, maar door het water zullen we letterlijk veranderen. En dat is alleen maar leuk!”

Activiteiten

Bezoekers kunnen tijdens de expositie actief meedoen. Zo kunnen ze hun eigen flessenpost maken en met hun boodschap de kunstenaars, andere bezoekers of toekomstige generaties inspireren. Daarnaast verzorgt kunstgarage Franx een leuk nevenprogramma, zoals het Schrijfavonturen Schrijfcafé (21 januari), Workshop Heilige Bloemen (17 februari) en het Franx’ Filosofisch gesprek (3 maart). Kijk voor het hele programma op de website van Franx.

Bezoeken

Durf jij het opkomende water te trotseren? Kom dan zeker de expositie bekijken. Waterfront Tsunami is van 12 januari tot en met 17 maart te zien in kunstgarage Franx, Vlamingstraat 1, Zoetermeer. Kijk voor meer informatie over de expositie en het nevenprogramma op www.kunstgaragefranx.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen