Theater na de Dam Zoetermeer op 4 mei

Foto:

Theater na de Dam vind dit jaar weer plaats in Zoetermeer. Na afloop van de 4 mei herdenking bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark wordt er een unieke theatervoorstelling over Titus Brandsma gegeven in het gebouw van CKC & partners in Zoetermeer.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens deze editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Theater is bij uitstek de plek om vragen en gedachten over de geschiedenis, oorlog en vrijheid levend, concreet en persoonlijk te maken. Dat de behoefte aan verdieping gedeeld wordt is duidelijk: wat in 2010 begon in zeven theaters rond de Dam in Amsterdam is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk fenomeen en een nieuwe, breed gedragen theatertraditie die uniek is in de wereld.

De voorstelling in Zoetermeer is een samenwerking van Scylla Theaterproducties en de Herberg van de Muze en vertelt het verhaal van Titus Brandsma. De voorstelling gaat over vrijheid, menswaardigheid en naastenliefde. Ontmoet Titus Brandsma vanuit het perspectief van de mensen om hem heen, zoals zijn leerling Godfried Bomans.

Pater Titus Brandsma was journalist en emancipator voor de Friezen en de katholieken. Hij stond aan de wieg van de eerste journalisten opleiding in Nederland, en was hoogleraar filosofie aan de net opgerichte Universiteit van Nijmegen. Als emancipator zette hij zich in voor meer en beter onderwijs,openbare bibliotheken en verbeterde werkomstandig­heden voor de arbeiders de journalisten en medewerkers in wereld van de media.Hij deed dit vanuit zijn overtuiging van de gelijkwaardigheid van iedere menselijke persoon. Tijdens de jaren 30 werd hij internationaal bekend om zijn colleges en journalistieke bijdragen tegen het fascisme en het nationaal socialisme.

Na de inval in 1940 verdedigde hij actief het recht op onderwijs, de vrijheid van onderwijs en de persvrijheid tegenover het nazi regime. Hiervoor werd hij gearresteerd, zat gevangen in het Oranjehotel in Scheveningen en stierf 1942 in het concentratiekamp Dachau.

De voorstelling zal starten om 21:00 in aansluiting op de herdinking in het Wilhelminapark in de Foyer van het gebouw van CKC & partners, Leidsewallen 80, Zoetermeer. De zaal gaat open 20:30. De toegang is gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen