Maatschappelijke organisaties en school slaan handen ineen voor vergroten ouderparticipatie ISK-klassen

Foto: Bibliotheek Zoetermeer

De eerste bijeenkomst van het project Preventieve ouderschapsondersteuning is een feit. Zeventien ouders, afkomstig uit verschillende landen, wachten gespannen op wat er komen gaat. Hun kinderen zitten in de Internationale Schakelklassen van het Oranje Nassau College. Ze willen alles weten over het onderwijssysteem en opvoeden in Nederland en hoe ze hun kinderen zo goed mogelijk kunnen helpen.

Nadat Els van Belle-Drost van het Oranje Nassau College en Yvonne Polman, Digi-Taalhuis Zoetermeer, elkaar in het voorjaar (digitaal) spraken over manieren om de ouderparticipatie bij ISK-klassen te vergroten, kwam er al snel actie. VluchtelingenWerk, Bibliotheek Zoetermeer en stichting Piëzo werden betrokken en gezamenlijk is er een mooi en informatief programma ontwikkeld. De partners financieren het project grotendeels zelf. Daarnaast heeft de gemeente geld vrijgemaakt om het project te ondersteunen.

Onder de paraplu van het project preventieve Ouderschapsondersteuning van VluchtelingenWerk biedt iedere organisatie specifieke expertise om de kennis en vaardigheden van de ouders te vergroten. De ouders leren over het onderwijssysteem in Nederland in het algemeen en in het bijzonder over de rol van de ouder als partner van zowel school als kind om de schoolresultaten te optimaliseren. Daarnaast is er veel aandacht voor de rol als opvoeder en de verschillen hierin tussen het land van herkomst en Nederland.

De onderwerpen die in ieder geval aan de orde komen zijn onderwijs, gezondheid, opvoeden in twee culturen, mediawijsheid en de dienstverlening van het Digi-Taalhuis Zoetermeer. Dit alles gebeurt met behulp van sleutelpersonen in eigen taal zodat de informatie goed begrepen wordt en beklijft. Aan het einde van de bijeenkomst zei een van de ouders “ ik snap nu beter welke richtingen mijn kind kan kiezen op school in Nederland…..”

Er worden zes bijeenkomsten per groep georganiseerd en begin 2022 zal de tweede groep van start gaan. Nieuwe aanmeldingen zijn nog welkom, ook van ouders van andere middelbare scholen. Hierover kan contact opgenomen worden met Margreet Bakker, VluchtelingenWerk, [email protected].

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen