Sleuteloverdracht Franx!

Wethouder Robin Paalvast, Richard Jongeneelen SKN, Ed Boutkan en Natalie Vinke (directie Franx).
Wethouder Robin Paalvast, Richard Jongeneelen SKN, Ed Boutkan en Natalie Vinke (directie Franx).
Foto: Richard Jetten / Terra Arts Projects

Op maandag 10 mei overhandigde wethouder Robin Paalvast de sleutels van Kunstcentrum ‘Franx’ officieel aan de directie. Franx is de nieuwe expositielocatie én nieuwe naam van kunstorganisatie Terra Art Projects. Franx hoopt in december de deuren voor het publiek te kunnen openen. Tot die tijd zal er nog flink worden geklust door de vrijwilligers om het pand gebruiksklaar te maken.

“Met Franx krijgt de organisatie letterlijk en figuurlijk meer ruimte om het (beeldende) kunstklimaat in Zoetermeer verder te ontwikkelen”, aldus Natalie Vinke, artistiek directeur. “Franx wordt een katalysator voor nieuwe connecties en lokaal, maatschappelijk en cultureel debat. Een podium voor kunstenaars en makers die nú een actueel verhaal te vertellen hebben.”

Franx is gevestigd in een verbouwde historische garage, met aangrenzend (herbouwd) pand en bestaat uit een grote expositiehal (Showroom), kleinere expositieruimte (Galerij), een Makerswinkel, vier werkplaatsen (waarvan één voor educatie en participatie), horeca en kantoren. Het hele jaar door kun je er exposities bekijken, waarbij er speciale aandacht zal zijn voor experiment, lokaal talent, jonge creatieve makers en interessante samenwerkingsprojecten.

De voorloper van Franx, Terra Art Projects, heeft zich de afgelopen 25 jaar ontwikkeld van een kunstenaarsverenging met incidentele projecten naar een stichting met een jaarvullend programma, zowel op kleinere en grotere expositielocaties als in de openbare ruimte. Ook is de stichting de initiatiefnemer van het Zoetermeerse festival ‘Zondag in ’t Park’.

Wethouder Robin Paalvast, Richard Jongeneelen SKN, Ed Boutkan en Natalie Vinke (directie Franx).

Wethouder Paalvast (Kunst & Cultuur): “Zowel de binnen- als buitenkant van het gebouw is schitterend verbouwd door SKN. Dankzij hun bijdrage en de inspanningen van Franx en de gemeente komt hier een multifunctioneel kunstcentrum met werkplaatsen voor creatieve ondernemers en waar iedereen binnenkort onder het genot van een hapje en drankje kan genieten van exposities en een winkel voor kunst en design. Het is een ware aanwinst voor het gebied en de gehele kunstsector in Zoetermeer.”

Tijdens de sleuteloverdracht overhandigde de directie van Franx een cheque aan Richard Jongeneelen van SKN Bouw. Franx zal o.a. voor de werknemers van SKN een aantal leuke activiteiten organiseren als dank voor hun harde werk, inzet en sponsoring!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen