Aangrijpende vertelvoorstelling over Westerbork

Guido de Bruin: 'Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen'. Aangrijpende monoloog over vuile handen,zuiverheid en moed in Westerbork
Foto: Bibliotheek Zoetermeer / Ruben Schipper

Speciaal voor Nederland Leest speelt verhalenverteller Guido de Bruin op donderdag 19 november de solovoorstelling Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen.

Een aangrijpend verhaal over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork, gebaseerd op de novelle De nacht der Girondijnen van Jacques Presser.

De vertelvoorstelling start op 19.30 en duurt tot ca. 21.00 uur en is naar wens Coronaproof bij te wonen in het Forum, de hoofdvestiging van Bibliotheek Zoetermeer, of thuis online te bekijken. Kaarten € 10,50 (leden) € 13,00 (niet leden) zijn aan de balie en online verkrijgbaar op www.bibliotheek-zoetermeer.nl.

Westerbork was een doorgangskamp waar Nederlandse Joden gevangen werden gehouden in afwachting van transport naar Auschwitz of Sobibor. Op 27 januari was het 75 jaar geleden dat Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd.

De voorstelling vertelt het verhaal van de Joodse leraar Jacques Suasso Henriques. Begin 1943 meldt hij zich bij de Joodse Ordedienst in kamp Westerbork. Deze gehate ‘Joodse SS’ moest in opdracht van de Duitse bezetter de orde in het kamp handhaven. Haar meest gruwelijke taak was het organiseren van het wekelijkse transport naar Auschwitz en Sobibor. Op deze manier hoopt Suasso het vege lijf te redden. De ontmoeting met de zachtmoedige ‘rebbe’ Jeremia Hirsch in barak 52 brengt een ommekeer in hem teweeg. Die noopt hem uiteindelijk een daad te stellen die zijn lot zal bepalen. Dit is een activiteit in het kader Nederland Leest en 75 jaar Vrijheid.

Guido de Bruin: ‘Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen’. Aangrijpende monoloog over vuile handen,zuiverheid en moed in Westerbork

Nederland Leest

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de bibliotheek. Dit jaar is het thema ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’.
Vanaf 1 november kunnen leden én niet leden het gratis geschenkboekje ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ van Judith Koelemeijer ophalen zolang de voorraad strekt. Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten. Want een goed boek brengt gesprekken op gang en verbindt mensen met elkaar.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden