Lidl doneert bijvriendelijke bomen aan Gemeente Zoetermeer

Foto: Lidl

Gisteravond heeft wethouder Jakobien Groeneveld een cheque t.w.v. €5000 voor bijvriendelijke bomen in ontvangst genomen. Deze donatie is afkomstig van supermarktketen Lidl die samen met haar klanten geld heeft opgehaald voor de wilde bij.

Klanten van Lidl konden hun statiegeld doneren aan de campagne Nederland Zoemt. De statiegeldactie van Lidl voor Nederland Zoemt heeft €38.806 opgeleverd. Lidl heeft dit bedrag verhoogt naar €50.000 en plant daarmee ongeveer 500 bijvriendelijke bomen in Nederland. Bijvriendelijke bomen, zoals de linde of de tamme kastanje, zorgen voor een jarenlang aanbod van stuifmeel en nectar.

De geselecteerde gemeenten hebben eerder dit jaar het predicaat ‘bijvriendelijk’ ontvangen van Nederland Zoemt, doordat ze voldoen aan de criteria voor bijvriendelijk beheer en activiteiten ontplooien die goed zijn voor wilde bijen. Gemeente Zoetermeer is door Nederland Zoemt uitgeroepen tot de bijvriendelijkste gemeente van 2018.

Jakobien Groeneveld (wethouder Groen): “Ik waardeer het zeer dat een ondernemer samen met inwoners zich inzet voor een bijvriendelijke stad. De donatie gebruikt de gemeente om fruitbomen te planten. Zo wordt Zoetermeer een stukje groener, mooier en bovenal bijvriendelijker. Ik ben er trots op dat we met elkaar het verschil kunnen maken voor de bijen in de stad.’

Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project van LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu en is mogelijk gemaakt dankzij de Nationale Postcode Loterij. De organisaties willen het voedselaanbod en de nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland structureel vergroten. Het gaat namelijk niet goed met de wilde bij, de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Van het groente en fruit dat wij eten is 80% afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Lidl helpt de bij

Lidl steunt de campagne Nederland Zoemt om de bij extra te helpen. De supermarktketen verduurzaamt samen met leveranciers de teeltwijze voor groente en fruit uit Nederland en zorgt voor meer bijvriendelijk groen rondom de filialen. Als landelijke supermarkt staat Lidl al jaren midden in de maatschappij en is zij betrokken bij lokale initiatieven. Zo wordt ook het bedrag dat samen met Lidl klanten is opgehaald lokaal ingezet om meer bijvriendelijke bomen te planten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

0