Blog: Toegankelijkheid in het vernieuwde Stadhuis-forumZoetermeer

Dennis Geurten (DDN)
Dennis Geurten (DDN)
Foto: Direkte Democratie Nederland

Met verbazing lazen we in de kranten dat de verbouwing van het Stadhuis- forum Zoetermeer was mislukt. Nu weten we niet wat de complete verbouwing heeft gekost en daar doet de gemeente er schimmig over, wat wij van de Direkte Democratie Nederland zeer betreuren.

Openheid en transparantie moet het moto zijn. Wat ons in zijn geheel verbaasde was het verslag van de voorzitter en vicevoorzitter van de commissie Toegankelijkheidsraad die met de zogenaamde “met de billen bloot” verslag deden aan de nieuwe gemeenteraad. Wij citeren uit het artikel van het AD:

“Tijdens deze vergadering sprak ook voorzitter Hans Lindeboom van de Toegankelijkheidsraad Zoetermeer de gemeenteraad toe. Hij nodigde de nieuwe raad uit om zelf eens in een rolstoel of als slechtziende door het stadhuis te gaan. ,,Iedereen zou hier moeten kunnen binnenkomen en moeten bewegen zonder belemmeringen. Dat betekent dat we nog al wat moeten aanpassen.’’

Vervolgens droeg de vicevoorzitter ook haar steentje bij, wij citeren:

“Vicevoorzitter van de Toegankelijkheidsraad Erica Wouterloot somde vervolgens een lijst tekortkomingen op: Zo zijn de publieksbalies onbereikbaar voor mensen in een rolstoel en zijn de nieuwe invaliden wc’s slecht bereikbaar. Deuren werken tegen, het slot draait te snel automatisch open en de wc-pot is onhandig in een hoek geplaatst. Soms is de wc enkel met hulp bereikbaar.”

Het hele artikel van het AD kunt u op het onderstaande link lezen: https://www.ad.nl/zoetermeer/nieuwe-stadhuis-niet-geschikt-voor-mensen-in-rolstoel~a88724ab/

Wij van de Direkte Democratie Nederland werden hierdoor er nieuwsgierig en zijn op onderzoek gegaan, onze voorzitter en vicevoorzitter hebben toen een bezoekje gebracht aan het Stadhuis-forum. Wat hier ook meespeelt is dat onze voorzitter zich in een scootmobiel verplaatst en kon daarom een proef op de som nemen.

Het begint al beneden of waar u wilt beginnen, op de palen staat wel dat er een invalidentoilet aanwezig is bij de koffieshop op de 2e etage (tussen verdieping), maar er staat niet bij welke lift u dan moet nemen. Als u met uw rug richting de raadszaal of ingang stadhuis-forum staat, neem dan niet de linker lift, want die stopt niet op de 2e etage. Daar aangekomen moet u toch gaan zoeken waar de invalidentoilet is. Deze blijkt gedeeltelijk in de bibliotheek te zitten. Met een rolstoel zou u waarschijnlijk de draai kunnen maken, in een scootmobiel absoluut niet. Als u met de scootmobiel de draai maakt naar de te smalle ingang staat u vast. Nu is de voorzitter niet geheel afhankelijk van zijn scootmobiel, maar hij moest wel uitstappen en met de hand zijn scootmobiel verplaatsen. Anders kwam hij er niet uit. Op de foto’s ziet u de vicevoorzitter de maat aangeven van de deuren. De deur voor de “gewone bezoeker”die ingang is groter dan de invalidentoilet. De indeling en begaanbaarheid voor de mindervalide is gewoon bar slecht, daar is totaal door niemand aan gedacht, hier hebben diverse mensen zitten slapen.

Uiteindelijk is de conclusie moet u erg nodig naar een invalliedentoilet ga dan voorlopig niet naar de 2 etage.

Wij van de Direkte Democratie Nederland moeten hier Zó Zoetermeer wel gelijk geven op hun commentaar over de invalidentoiletten. Want op de begane grond is het niet veel beter.

Nu waren wij van de Direkte Democratie Nederland toch weer erg nieuwsgierig hoe het op de begane grond de toegankelijkheid was. Wij waren zeer verbaasd dat de toegang van het toilet aan de ingang was waar de ambtenaren binnen kwamen, maar ook hier was de indeling het zelfde als op de 2e etage.

Nu heeft de verbouwing zeer zeker aangenomen een behoorlijke som gekost en nu moeten er behoorlijke kosten gemaakt worden om deze toiletten op de juiste norm worden gebouwd. Helaas zijn dat nu ook weer gemeenschapsgelden, gelden die u heeft betaald. Wij van de Direkte Democratie Nederland gaan ons er hard voor maken dat de kosten van de verbouwing en aanpassing van de invalliedentoiletten op tafel komen en u hier van op de hoogte gaan houden.

Toch zitten we nog met een probleem, en dat is de Toegankelijkheidsraad, die als taak heeft en zoals al eerder beschreven, zijn taak niet echt serieus heeft genomen (schijnbaar), nu er een hoop aanpassingen gedaan moeten worden, het zijn niet alleen de toiletten, maar ook de raadzaal moet onder handen genomen. Zó Zoetermeer heeft daar ook terecht een klacht over ingediend. Daar vindt u diverse kranten artikelen over terug. Maar daar komen we zo op terug. Nu gaat FC Zoetermeer een nieuwe sanitaire groep bouwen en de Toegankelijkheidsraad zal betrokken worden bij het bouwtraject, zodat de nieuwe accommodatie na oplevering voor iedereen goed toegankelijk is. Dan hopen we dat men meer betrokken zijn dan ze bij de verbouwing van het Stadhuis-forum. Want voor de nieuwe sanitaire groep staat een bedrag van ruim 1 miljoen geplant en dat door de gemeenteraad op 2 (Zoetermeer Vooruit) na is goedgekeurd.

https://zoetermeersdagblad.nl/raad-geeft-akkoord-voor-bouwplannen-fc-zoetermeer/

Nu hebben wij van de Direkte Democratie Nederland toch nog een paar vraagtekens. En dat is het volgende:

  • Wat zijn nu de kosten (begroting) van de het vernieuwde stadhuis?
  • Wat zijn nu de kosten van de aanpassing (Toegankelijkheidsraad)?
  • Wie heeft er mede de controle tijdens de bouw?
  • Hoe waren de bouwtekeningen?
  • Wat was de rol van de betrokken wethouder?
  • Wat was de rol van de oude gemeenteraad.?
  • Waarop heeft de gemeenteraad zijn goedkeuring gegeven?

Want op dat laatste willen we toch even terug komen. Zó Zoetermeer zat ook in het vorige gemeenteraad, en hebben hun voor stem afgegeven, Scherper nog ze hebben 2 moties ingediend waarop ze een duidelijk communicatie eisen over de politieke gevoelige verbouwing van het Stadhuis.

  • Motie 1412-01 Renovatie stadhuis zorgvuldige communicatie en samenspraak
  • Motie 1412-06 Renovatie stadhuis de raad blijft nauw betrokken.

http://www.ibabsonline.eu/Agenda.aspx?site=zoetermeer&agendaid=f240c056-1b63-40c9-b12d-d4c26b2ad2cb&FoundIDs=&year=2014

Dus rijst bij ons de vraag wat is er terecht gekomen van deze moties?

Wel met de vuist op tafel als men de goedkeuring geeft, maar later met de zachte hand de uitvoer doen. Hebben de betrokken partijen die de motie steunde verder geen controle uitgevoerd en de betrokken wethouder dhr. Kuiper niet aan zijn verantwoordelijkheid getrokken en inzicht gevraagd op de bouwplannen. Wij van de Direkte Democratie Nederland zijn erg nieuwsgierig naar de antwoorden van Zó Zoetermeer (mevr. M van de Meer) die zeer verontwaardigd in de krant haar ongenoegen kenbaar maakt. Wij zijn benieuwd, u ook toch. Want ik zag in de begroting (aangepast) van de verbouwing Stadhuis zo’n 10 miljoen kosten, maar gaan nog verder zoeken naar de exacte bedrag.

(tekst: D. Geurten en A. Casteelen)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen