Veilig terug naar school

Foto: Sebastiaan van Denzel Photography / Gemeente Zoetermeer

Afgelopen maandag begon het nieuwe schooljaar! Waar leerlingen normaal gesproken met vrienden plezier maken tijdens een gezellige introductie, is dat dit schooljaar wel even anders.

Elkaar zien is erg belangrijk

Scholen doen er alles aan om de leerlingen op een veilige manier te verwelkomen, zo ook het Oranje Nassau College Parkdreef voor voortgezet onderwijs. ‘We zijn blij dat de scholen weer open zijn, zodat iedereen elkaar weer kan zien. Dat vinden we erg belangrijk, omdat we zo bijvoorbeeld aan het gezicht en de houding van een leerling kunnen zien hoe het met hem/haar gaat. Dit was bij het online onderwijs nog wel eens lastig’, vertelt directeur Mariet van Goch.

Basisscholen en voortgezet onderwijs

Op basisscholen en in het voortgezet onderwijs hoeven leerlingen onderling geen 1,5 meter afstand te houden. Wel blijft de 1,5 meter regel tussen leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs gelden. Bij het Oranje Nassau College Parkdreef hebben ze daarom voor elk lokaal een transparant scherm. ‘Dit scherm zorgt voor een scheiding tussen de docent en de leerlingen. De veiligheid van de leerlingen, docenten en het personeel staat namelijk voorop’.

MBO, HBO en Universiteit

Voor de MBO’s, HBO’s en Universiteiten is de 1,5 meter afstand regel wel nog steeds van toepassing. Voor de nieuwe lichting HBO-ICT studenten bij De Haagse Hogeschool in de Dutch Innovation Factory in Zoetermeer was er daarom een alternatief introductieprogramma georganiseerd: puur informatief en op anderhalve meter afstand.

Een online welkom

Jan Iedema, wethouder onderwijs, heet de studenten dit jaar online welkom: ‘Dit jaar heb ik een vlog voor ze gemaakt om te vertellen hoe leuk Zoetermeer is. Er is veel sport en cultuur, en er liggen volop kansen: ruim 20% van de IT-bedrijven in de regio zijn gevestigd in Zoetermeer. Dat maakt Zoetermeer een plek met allerlei stage- en carrièremogelijkheden voor de jonge professionals.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen