LHN: Schriftelijke vragen over vluchtelingen in de sporthal

Foto: LHN

In november 2015 heeft de gemeente Zoetermeer crisisopvang verleend aan 143 vluchtelingen in sporthal de Veur. Over de kosten hiervan heeft de LHN op 13 februari 2016 schriftelijke vragen gesteld.

Naar aanleiding van NPO radio 1 uitzending Reporter KRO-NCRV d.d. 08-05-2016, is feitelijk gebleken dat wij als gemeente Zoetermeer landelijk de allerhoogste kosten hebben gemaakt (meer dan 10x zoveel dan de meest goedkope opvang en bijna 4 x zoveel als het landelijke gemiddelde) voor de crisis noodopvang van vluchtelingen.

Schriftelijke vragen

Hierover heeft de LHN de volgende aanvullende vragen:

  1. In eerste instantie is het COA er van uitgegaan dat de opvang van 1 vluchteling per nacht 40 euro zou kosten, echter hebben gemeenten aangegeven, ivm bijvoorbeeld beveiliging, niet uit te komen met dit bedrag. Hierop heeft het COA besloten de vergoeding te verhogen naar 100 euro per vluchteling per nacht. Hoe kan het zo zijn dat Zoetermeer juist de beveiliging als hoofd oorzaak noemt m.b.t de hoge kosten, terwijl in de vergoeding hier al rekening mee gehouden is?
  2. Van de gemeenten die hebben gezorgd voor crisis noodopvang kwam 60 % niet uit met € 100,= per vluchteling per dag. Zij gaven gemiddeld ca. € 125,= per vluchteling per dag uit. Gemeente Zoetermeer zit bijna 4x boven het landelijke gemiddelde van deze 60%. Hoe is het mogelijk dat Zoetermeer 4 X zoveel heeft uitgegeven als 60% van de gemeenten die niet uitkwamen met het budget van € 100,= per vluchteling per dag?
  3. Zoetermeer heeft op 19 november 143 vluchtelingen opgevangen. Dit was ruim 2 maanden nadat de eerste crisis noodopvang voor vluchtelingen georganiseerd was in Nederland. Zoetermeer had dus het wiel niet uit hoeven vinden. Met welke gemeenten, die al eerder opvang voor vluchtelingen hadden georganiseerd, heeft Zoetermeer overleg gehad? Bijvoorbeeld met betrekking tot het inrichten van Sporthal de Veur (kosten € 70.000)?
  4. Wat waren de uitkomsten van deze overleggen en hoe kan het dan dat de kosten zo hoog zijn uitgevallen? Heeft Zoetermeer dan niets geleerd van de opvang in andere gemeenten?
  5. Voorafgaand aan de opvang is steeds gesproken over 72 uurs opvang met maximaal een uitloop naar 144 uur. Nu wordt er in het NPO 1 interview gesproken over een verzoek van het COA van 6 etmalen opvang voor 150 vluchtelingen. Was dit ook inderdaad op voorhand het verzoek van het COA? Zo ja, waarom is daar dan niet op voorhand over gesproken? Zo nee, waarom zijn er van te voren dan geen afspraken gemaakt om na de eerste 72 uur een heroverweging te maken mbt veiligheid, catering, tolken en inzet personeel? Waarom is er maximaal ingekocht?
  6. Van vijf gemeenten die een claim hebben ingediend bij het COA, vanwege teveel gemaakte kosten, is deze toegekend omdat de vluchtelingen een dag later aankwamen dan gepland. Wanneer het COA inderdaad heeft gevraagd om opvang van 150 vluchtelingen voor zes etmalen en vervolgens het overgrote deel van deze vluchtelingen na 2,5 dag weer heeft verplaatst, kan Zoetermeer dan een claim indienen bij het COA vanwege de hoge kosten? Heeft Zoetermeer dit gedaan en wat is de uitkomst hiervan?
  7. Hoe en door wie is het draaiboek en de begroting voor de crisis noodopvang van  19 tot 24 november 2015 opgesteld?
  8. Crisis als kans…. Heeft de gemeente Zoetermeer goed gekeken naar de kosten van de diverse diensten? Hoe zijn deze diensten ingekocht? Zijn er per dienst / product verschillende offertes aangevraagd?
  9. In het interview stelt onze burgemeester dat de fietsroutes van de kinderen (welke kinderen?) heen en weer naar school werden beveiligd en permanente beveiliging voor het winkelcentrum is ingezet. Hoe is dit bepaald, vanuit welke organisatie kwam dit verzoek en is hier overleg met andere gemeenten over geweest?
  10. Toen bleek dat het overgrote deel van de vluchtelingen na 2,5 dag al weer vertrok, is deze permanente beveiliging toen opgeheven? Zo nee, waarom is er gedurende de laatste 72 uur van de opvang nog volledig ingezet op deze beveiliging, terwijl er een minimum aan vluchtelingen in de Veur verbleef?
  11. De LHN heeft vernomen dat de professionele tolken (totaal €19.000,=) niets te doen hadden en stonden te tafeltennissen, omdat er genoeg vrijwilligers waren. Graag een reactie.
  12. Is er, zoals in de reportage genoemd,veel geld uitgegeven om geen gezeur te krijgen? Betekende een blanco cheque een vrijbrief om zonder enige financiële beperking de kosten voor de opvang te realiseren? Graag een reactie.
  13. Kan het college een feiten relaas aan de raad overhandigen m.b.t. de organisatie van de opvang, met daarbij wie op welke moment en waarvoor heeft beslist?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen