College handhaaft niet op lichthinder reclamemast

Marijke van der Meer nabij de reclamezuil bij de A12
Marijke van der Meer nabij de reclamezuil bij de A12
Foto: Freddy Blommers

Zó! en SP zijn niet tevreden over de houding van het college waar het gaat over de reclamemast langs de A12. Uit metingen blijkt dat er reden genoeg is om op te treden tegen de lichthinder, in ieder geval in de nachtelijke uren, maar het blijft bij een verzoek aan de exploitant.

130 vierkante meter

Zó! Zoetermeer stelde – voor de vierde keer – schriftelijke vragen over de reclamemast langs de A12 waarvan de LED-schermen van meer dan 130 vierkante meter met verspringende felgekleurde beelden de omwonenden ernstig hinderen. Uit de beantwoording van het college blijkt dat in ieder geval na 23 uur het licht te fel schijnt. Het college meldt dat de exploitant is verzocht om het licht ’s nachts verder te dimmen.

‘Wij begrijpen echt niet dat het college niet optreedt en gewoon handhaaft. De resultaten van het lichtonderzoek zijn ambtelijk al weken bekend, en de APV verbiedt lichthinder gewoon.’ zegt Marijke van der Meer, fractievoorzitter van Zó! Zoetermeer. ‘Wij vinden het buitengewoon jammer dat het college niet eens gewoon zelf met de betrokken inwoners gaat praten. Een college dat het zo vaak heeft over samenspraak moet niet als het over lastige kwesties gaat alleen maar schriftelijk communiceren met de omwonenden. Het zou mooi zijn als ook de exploitant wordt uitgenodigd voor een bijeenkomst.’

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat er extra regels gelden als er sprake is van beelden die binnen 6 seconden verspringen. Het college stelt dat daar geen sprake van is en dat daarom de extra regels niet gelden.

Van der Meer: ‘Het scheelt waarschijnlijk 1 seconde, we zullen dat nog eens precies meten. Wij vinden dat er gewoon maatregelen genomen moeten worden, en dat de lichtmast afgeschermd moet worden, bijvoorbeeld door groenblijvende bomen voor een schutting.’

Ook SP niet tevreden

Ook de SP is niet tevreden over de gang van zaken. Nu het onderzoek naar lichtintensiteit is afgerond, en de schriftelijke vragen van Zó! Zoetermeer door het college zijn beantwoord, vraagt de fractie van de SP zich af hoe nu verder te gaan.

Raadslid namens de SP Ivan Beij; ‘Wat ik vooral vreemd vind is dat ik in de beantwoording van de schriftelijke vragen lees dat de lichtintensiteit tot twee maal toe, reeds is verlaagd, en dat ze dat nu nóg een keer gaan doen. Ik vraag mij dan af in hoeverre het daadwerkelijk al is verlaagd. Waarom is dit niet in een keer goed gegaan’?.

Lichthinder

Het onderzoek spreekt uit dat in de nachtsituatie, de grenswaarden van de lichtsterkte wordt overschreden. Opnieuw Beij; ‘Ik heb hier toch geen lekker gevoel over. Dit lijkt een beetje op het onderzoek vanuit Rijkswaterstaat. Enkel negatief advies. Ik blijf bij mijn standpunt dat wanneer er een officiële aanvraag gedaan was door de gemeente, dit bord er helemaal niet had gestaan. Vanuit het oogpunt van de omwonenden vind ik dit onacceptabel’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen