Start Vitality Club

16 sep , 19:06 Sport
start vitality club
Op vrijdag 13 september heeft wethouder Ronald Weerwag (sport) het startsein gegeven voor de eerste Vitality Club in het Gat in de Markt in Zoetermeer. De Vitality Club is een laagdrempelige beweegclub waarbij buurtbewoners van 55 jaar en ouder met elkaar bewegen in de buitenlucht of openbare ruimte.
Samen sporten in de buitenlucht zorgt niet alleen voor een actievere en gezondere leefstijl, het vergroot bovendien het sociale netwerk in de wijk en geeft ritme en structuur. Daardoor draait een Vitality Club vaak jarenlang, want het is makkelijker vol te houden. Bij de Vitality Club nemen een of meerdere vaste deelnemers uit de groep de leiding als lesgever. De clubs worden dus niet begeleid door (betaalde) professionals. De oefeningen zijn gericht op de algehele conditie, spierkracht, balans en coördinatie en worden deels uitgevoerd met eenvoudige materialen. 
Ronald Weerwag: ‘Ik ben blij met de komst van een Vitality Club in Zoetermeer. 55-plussers kunnen op laagdrempelige wijze bewegen, ongeacht ervaring of conditie. Het is een fijne plek om op een ontspannen en gezellige manier met elkaar fit en actief te blijven.’

Laagdrempelig sporten

Henriette Bos van JongSeniorenZoetermeer (JSZ) zet zich in voor een zo gezond en lang mogelijke derde levensfase. “De gemeente heeft ons gevraagd om in dat kader mee te denken in o.a. vitaal en mobiel zijn/beweegactiviteiten. JSZ legt en onderhoudt vanuit haar missie en visie contacten met diverse partners die het vitaal ouder worden ook belangrijk vinden. Zo zijn wij meer te weten gekomen over de Vitality Club in Leiden. Een prachtig en succesvol voorbeeld van leuk bewegen op een laagdrempelige manier. Toen het idee bij het Gat in de Markt ontstond om daar 'bewegen' een plek te geven, heeft JSZ dan ook het idee van de Vitality Club onder de aandacht gebracht. Het zou geweldig zijn als dit ook in Zoetermeer gaat gebeuren.”

Gat in de Markt

Geïnteresseerden zijn elke vrijdag van 9.00 uur – 10.00 uur welkom om onder begeleiding van een vrijwillige lesgever in het Gat in de Markt aan de Frankrijklaan/Engelandlaan in Zoetermeer te bewegen. De oefeningen zullen matig intensief zijn en kunnen op ieder niveau worden uitgevoerd. Deelname is gratis, geheel vrijblijvend en op eigen risico. Aanmelden is niet noodzakelijk. Gedurende de maand september krijgen de deelnemers van de Vitality Club het eerste kopje koffie of thee gratis aangeboden in Café MAX.

Over Vitality Clubs

 Vitality Clubs zijn laagdrempelige en wetenschappelijk onderzochte beweegclubs in de buitenlucht voor en door ouderen. Aan de basis ligt het onderzoek van de Leidse verouderingsprofessor David van Bodegom, verbonden aan Leyden Academy on Vitality and Ageing. De Vitality Clubs werken op basis van peercoaching, dat wil zeggen dat iemand uit de groep de leiding tijdens de beweegsessie neemt. De clubs worden dus niet begeleid door betaalde professionals. Kijk voor meer informatie over locaties en tijden op de website van de Vitality Club, www.vitality-club.nl.