Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) trapt campagne af bij FC Zoetermeer

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) gaf samen met andere betrokkenen de aftrap voor de actie ‘NIX18, wel zo sportief’ bij FC Zoetermeer.

De leeftijdsgrens voor alcohol in sportkantines is voor barpersoneel en vrijwilligers soms lastig te handhaven. Vanaf maandag 6 september krijgen sportverenigingen extra ondersteuning van het ministerie van VWS, NOC*NSF en diverse sportbonden.

Staatssecretaris Paul Blokhuis: “Naleving van de leeftijdsgrens voor alcohol moet echt beter in sportkantines. Sportclubs erkennen dat ook en ik snap heel goed dat het in de praktijk niet zomaar even is geregeld. Voor de meeste sportclubs is het al een hele klus om überhaupt voldoende vrijwilligers te vinden voor de kantine. Daarom gaan we clubs en hun vrijwilligers hierbij een handje helpen met mooi hulpmateriaal. Samen krijgen we het voor elkaar dat NIX18 ook in de kantine de gezonde, sportieve standaard is.

Gratis cursus

Voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg van NOC*NSF: “Met en namens de sportbonden willen we Nederland gezonder maken. Daar hoort het terugdringen van overmatig alcoholgebruik onder jongeren bij, door de naleving van de leeftijdgrens te verbeteren. Om barmedewerkers van sportkantines te leren om verantwoord alcohol te schenken bieden we als NOC*NSF een speciale gratis e-learning cursus aan over ‘Verantwoord alcohol schenken’ (ook wel bekend als IVA). Daarin leren ze reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Met NIX18 doen we daar nog een schepje bovenop.

Aftrap bij FC Zoetermeer

De campagne werd maandagmiddag afgetrapt bij FC Zoetermeer in aanwezigheid van staatssecretaris Blokhuis, NOC*NSF, voetbalbond KNVB, hockeybond KNHB, tennisbond KNLTB en korfbalbond KNKV. Naast de sportbonden is ook JOGG-Teamfit betrokken, die sportverenigingen begeleiden naar een gezondere sportomgeving. De staatssecretaris tekende samen met de voorzitter van FC Zoetermeer de eerste pledge-poster waarmee verenigingen afspreken geen alcohol aan minderjarigen te verstrekken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden