Zoetermeerse Sarah Hagenaar naar EJK Karate

Sarah Hagenaar
Sarah Hagenaar
Foto: Stichting Budo Kai Sei

Sarah Hagenaar van Budoschool Kai Sei is begin december 2018 geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de EJK 2019 te Aalborg Denemarken. Dit EJK zal plaatsvinden van 8 t/m 10 februari. Sarah zal uitkomen in de klasse kumite female U18 +59 kg. Het betreft een officieel Europees Kampioenschap van de Europese Karate Federatie/Wereld Karate Federatie voor U16, U18 en U21, Sarah zal deel uitmaken van het nationale team van 17 deelnemers vanuit de Karate-do Bond Nederland.

De redactie van Zoetermeer.nieuws.nl sprak met Sarah voorafgaande aan haar deelname aan het EJK.

Hoe heb je ervoor gezorgd dat je bent geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen?

Sarah: Ik heb op veel toernooien punten gepakt en in mijn categorie heb ik de meeste punten. Per jaar zijn er bepaalde toernooien waar je punten op kan halen. Ik doe speciaal mee aan die wedstrijden, zodat ik ook punten kan halen. Dat zijn vooral toernooien in het buitenland. Zo zijn we afgelopen tijden naar bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en Italiƫ geweest. Hoe beter je presteert op een toernooi, hoe meer punten je krijgt.

Je zit in de categorie Kumite Female U18 +59kg, wat betekent dat precies?

Sarah: Er zijn twee onderdelen Kata en Kumite. Kata is een schijngevecht met denkbeeldige tegenstanders. Kumite is het onderdeel met het echte gevecht, dus echte tegenstanders. Verder is de categorie bepaald door leeftijd en gewicht.

Hoe verloopt de voorbereiding op het EJK?

Sarah: Gewoon. Veel trainen. Er is ook een speciale EJK training met de nationale selectie. Die trainingen zijn eigenlijk hetzelfde, maar dan leer je wel de anderen kennen.

Wat is jouw specialiteit? Waarvoor zijn je tegenstanders bang?

Sarah: Dat vind ik moeilijk om te zeggen. Ik ben een defensieve vechter. Ik doe veel op de counter. in de tegenaanval neem ik de aanval van mijn tegenstander over.

Sarah Hagenaar

Begint de spanning voor het EJK al merkbaar te worden?

Sarah: Ja, dat merk ik zeker. Het begint ook al erg dichtbij te komen.

Ken je al veel van je tegenstanders?

Sarah: Er zitten er een paar tussen die ik wel ken. Bij sommige weet ik al wat ik ga doen om te kunnen innen. Bij anderen ligt het aan de vorm van de dag. Dan gaat het erom wie net iets scherper en alerter is om te kunnen winnen. Dat is dus spannender.

Wat verwacht je van het komende EJK?

Sarah: Ik ga mijn best doen en ik hoop op een prijs.

Met welk resultaat ben je tevreden?

Sarah: Ik ben al erg blij dat ik geselecteerd ben. Maar ik ga wel voor ene prijs, want anders had ik niet geselecteerd hoeven zijn. Ik ga niet voor niets naar het EJK.

Sarah zoekt nog sponsors die haar steunen in haar sportieve ambities. Meer weten kijk op deze website. De redactie wenst Sarah veel succes toe op het EJK.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen