Goud en zilver voor Zoetermeerse dartster Sharon Prins

Sharon
Sharon "Racing Angel" Prins
Foto: PR Sharon Prins / foto Hans Willink

Afgelopen zondag kwam het Nederlandse team aan op schiphol. Afgelopen zaterdag was het tijd voor de laatste dag van de World Cup 2017 in Kobe, Japan.

31 landen streden om de wereldtitel darts in verschillende categorieën. De Nederlandse Darts Bond (NDB) vaardigt een herenteam, een damesteam en een jeugdteam af om aan deze wereldkampioenschappen mee te doen.

Goud voor Sharon Prins

De Nederlandse dames Anca Zijlstra (Heerlen), Vanessa Zuidema (Wieringerwerf), Aileen de Graaf (Spakenburg) en Sharon Prins (Zoetermeer) zijn overall wereldkampioen geworden. Een geweldige prestatie van het viertal van bondscoach Karin ten Kate. Om deze titel te behalen moesten zij de teamfinale winnen van Zweden. Het werd een spannende strijd waarin Nederland halverwege de finale het initiatief verloor. Bij een stand van 6-4 voor Zweden werden de dames wakker geschud en pakten vervolgens 5 legs op rij. Anca Zijlstra gooide de winnende pijl erin en bracht de eindstand op 9-6.

Dat het viertal een unieke prestatie heeft geleverd blijkt uit het feit dat het Nederland slechts één keer is gelukt om de overall wereldtitel te winnen bij de dames. In 2001 wisten Francis Hoenselaar en Mieke de Boer in Maleisië te winnen. Destijds bestond een damesteam uit twee dames.

Heren

Bij de heren werd de teamfinale en de overall titel gewonnen door Australië.

Zilver voor Sharon Prins

De single finales bij de senioren werden zaterdag gespeeld. Regerend Europees kampioen Sharon Prins mocht in de eindstrijd aantreden tegen de Zweedse Vicky Pruim. Het werd een spannende gelijk opgaande finale die uiteindelijk gewonnen werd door Pruim (7-6), die daarmee de eerste gouden medaille op een WK ooit won voor de Zweedse dames. De Zoetermeerse Prins kende een ijzersterk toernooi en kreeg in de eindstrijd 6 matchdarts op dubbel 16 maar wist deze helaas niet te verzilveren. Aileen de Graaf won een bronzen medaille.

Bij de heren ging de singles titel naar Jeff Smith uit Canada. Hij was met 7-5 te sterk voor zijn naamgenoot Raymond Smith uit Australië. De uit Eindhoven afkomstige Willem Mandigers won een bronzen medaille. Hij verloor (6-1) in de halve eindstrijd van de latere winnaar.

Jeugd

Justin van Tergouw was de gevierde man bij de jeugd. Hij won het singles toernooi, het koppeltoernooi samen met Wessel Nijman, de mixkoppel met Layla Brussel en de Overall titel met het Nederlands jeugd team. Een geweldig optreden van het jeugdteam bestaande uit Wessel Nijman (Uitgeest), Justin van Tergouw (Utrecht), Layla Brussel (Den Haag) en Lerena Rietbergen (Heerhugowaard) zorgde ervoor dat zij ook de overall wereldtitel wonnen. Twee jaar geleden werd deze titel ook door Nederland gewonnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen