Kun je medewerkers op een circulaire manier inzetten? Deze vraag vormde voor Amy en Chris Oerlemans van Kloet Onderhoud BV het vertrekpunt voor het project “De Nieuwe Arbeidsmarkt (DNA) / Sociale Circulariteit”.
Met dit initiatief richten zij zich op het behouden van vakbekwame medewerkers in hun huidige functie, in een andere functie binnen het eigen bedrijf of bij een ander bedrijf in de Waterwegregio (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam). De provincie Zuid-Holland ondersteunt het project via de Taskforce Human Capital van de Economic Board Zuid-Holland met een subsidie van €415.000.
Gedeputeerde Meindert Stolk: “40% van alle bedrijven in Zuid-Holland noemt de beschikbaarheid van goede, vakbekwame medewerkers als belangrijkste knelpunt voor de ontwikkeling van hun bedrijf. In tijden van vergrijzing en transities, waardoor de inhoud van werk sterk verandert, is investeren in medewerkers belangrijker dan ooit. Dat is wat we met dit project voor ogen hebben. Mensen niet afschrijven, maar juist investeren in een goede loopbaan.”
Sociale circulariteit
Het concept ‘sociale circulariteit’ komt voort uit de veelgebruikte term ‘circulaire economie’. Waar het bij de circulaire economie gaat om hergebruik van grondstoffen, benadrukt sociale circulariteit de gezamenlijke inzet van werkgevers om ervoor te zorgen dat medewerkers duurzaam én passend met hun talenten aan de slag kunnen blijven. Vernieuwing van HRM dus, waarbij werkgevers gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen en medewerkers in staat stellen om zelf de regie te nemen over hun loopbaan.
De ‘menselijke maat’ staat daarbij centraal. We praten hier immers over medewerkers en niet over grondstoffen. Wat kun je doen voor medewerkers die ander werk of zelfs een andere functie moeten gaan bekleden, omdat de huidige functie niet meer past of zelfs verdwijnt? Dat kan zijn door lichamelijke beperkingen, maar zeker ook door de veranderingen die in heel veel functies plaatsvinden door de verschillende uitdagende transities.
Het strategisch inzetten van werknemers op basis van hun unieke vaardigheden en drijfveren draagt bij aan een efficiënt gebruik van talenten binnen de regio. Dit verhoogt niet alleen de arbeidsproductiviteit, maar zorgt ook voor een lager verzuim en een werkomgeving waarin mensen zich gelukkig en volledig kunnen ontplooien.
Samenwerking in de Waterwegregio
Het idee van sociale circulariteit is onder de titel “DNA/ Sociale Circulariteit” uitgewerkt tot een gezamenlijke aanpak. Het initiatief is ontwikkeld in samenwerking met een groot aantal bedrijven uit de Waterwegregio, Stichting De Riverboard en Kloet Onderhoud B.V.. De Riverboard is een samenwerking van bedrijven, overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijk organisaties in de Waterwegregio. Aad van Pelt, strategisch projectadviseur binnen het programmateam Human Capital:
“Dit initiatief sluit perfect aan bij de ambitie van de Human Capital Agenda Zuid-Holland om de arbeidsmarkt van Zuid-Holland structureel te verbeteren, met bijbehorende concrete doelstellingen. In dit geval: 1200 werknemers in staat stellen om zich te ontwikkelen, 145 werkgevers helpen arbeid beter te gebruiken en 100 transities over sectorgrenzen. Daarbij is het mooi dat dit initiatief voortkomt uit een samenwerking tussen verschillende bedrijven.”