Slimme verkeerslichten voor sneller en veiliger fietsen

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Op 13 plekken in Zuid-Holland komen slimme verkeerslichten voor fietsers. Detectielussen en camera’s, maar ook een app en informatiesystemen worden ingezet om de veiligheid te verbeteren en te zorgen dat er lekker kan worden doorgefietst.

Detectielussen in het asfalt of thermische camera’s zijn bekende maatregelen die ervoor zorgen dat fietsers vaker een groen licht tegen komen. Maar de provincie Zuid-Holland gaat nu ook een app en slimme informatiesystemen inzetten om de veiligheid voor fietsers en de doorstroming te verbeteren. Komend jaar worden op 13 van de drukste kruispunten deze slimme innovaties toegepast.

“Er werd al steeds meer gefietst in Zuid-Holland, en door de coronapandemie kiezen nog veel meer mensen voor de fiets,” weet gedeputeerde Floor Vermeulen. “En dat is goed nieuws, want fietsen is goed voor de gezondheid en het milieu, en als meer mensen kiezen voor de fiets zorgt dat ervoor dat het minder druk is op de weg. Met dit soort innovaties zorgen we ervoor dat het veiliger wordt en dat fietsers lekker door kunnen fietsen, vrijwel zonder dat het andere verkeer er hinder van ondervindt. Zo houden we Zuid-Holland goed bereikbaar voor iedereen.”

Slimme innovaties op 13 plekken

Detectielussen en thermische camera’s zorgen ervoor dat verkeerslichten ‘weten’ dat er fietsers aankomen, zodat ze tijdig op groen kunnen springen. Bij alle 13 drukke kruispunten wordt dit straks toegepast. Een app zou nog beter kunnen werken, omdat de fietser zo nog eerder gedetecteerd kan worden. En de app leert het fietsgedrag herkennen, zodat de verkeerslichten er nog beter op kunnen inspringen. Deze innovatie wordt bij wijze van proef extra ingezet bij 2 drukke kruispunten van de N213 bij Naaldwijk.

Op kruisingen met de N206 bij Zoeterwoude, de N208/N207 bij Hillegom en de N492 bij Hoogvliet krijgen fietsers straks ook informatie over hoe snel ze moeten fietsen om bij de oversteek een groen licht te treffen, een zogenoemde ‘groene golf’. Op een andere kruising van de N492, bij Poortugaal, krijgen fietsers straks te zien welke route over het kruispunt het snelst is.

Reacties

Cookieinstellingen