Betere samenwerking op veranderende manieren van vervoer

(van links naar rechts): Christophe van der Maat, gedeputeerde mobiliteit in Brabant, Hendrik Wüst, minister van verkeer van Noordrijn-Westfalen, Floor Vermeulen, gedeputeerde verkeer en vervoer in Zuid-Holland, Marjolijn Boot, directeur verkeer en vervoer in Overijssel, Christianne van der Wal, gedeputeerde mobiliteit in Gelderland Hubert Mackus, gedeputeerde mobiliteit in Limburg
Foto: Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland wil met 4 andere Nederlandse provincies verder samenwerken met de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen op het gebied van veranderende manieren van vervoer. Het gaat dan om vervoer tussen de haven van Rotterdam en Noordrijn-Westfalen bijvoorbeeld over de weg naar transport per spoor of schip.

Gedeputeerde Floor Vermeulen en zijn verkeerscollega’s van Gelderland, Limburg en Noord-Brabant bespraken hun voorstellen maandag met de Duitse minister in Noordrijn-Westfalen, Hendrik Wüst. De Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman kon niet aanwezig zijn.

Ook werd besproken hoe de verschillende vormen van transport over weg en water schoner kan tussen de haven van Rotterdam en het Rijn-Rurhgebied. Een ander punt op de agenda was de lage waterstand in de Rijn die de aanvoer van onder meer zand en grind per schip voor de bouw bedreigt. De partijen willen werken aan oplossingen.

“De samenwerking gaat verder dan de Zuid-Hollandse grens. Door samen op te trekken versterken we het aanbod voor transporteurs die heen en weer pendelen tussen beide landen. We maken onze economische positie ook beter in beide landen door onder meer het transport schoner te maken dankzij nieuwe technieken”, vertelde gedeputeerde Floor Vermeulen na afloop van zijn bezoek.

(van links naar rechts): Christophe van der Maat, gedeputeerde mobiliteit in Brabant, Hendrik Wüst, minister van verkeer van Noordrijn-Westfalen, Floor Vermeulen, gedeputeerde verkeer en vervoer in Zuid-Holland, Marjolijn Boot, directeur verkeer en vervoer in Overijssel, Christianne van der Wal, gedeputeerde mobiliteit in Gelderland
Hubert Mackus, gedeputeerde mobiliteit in Limburg

De bestuurders waren uitgenodigd voor een bezoek aan de verkeerssimulator voor geautomatiseerd rijden bij de Rheinisch-Westfälische Technische Hogeschool in Aken en een showroom voor elektrisch rijden. Ze spraken onder meer over treinverkeer over de grens en hoe vooral het vrachttransport met nieuwe technieken beter op elkaar afgestemd kan worden.

“Alleen door grenzeloos aan mobiliteit te werken kunnen we het aanbod van pendelaars in de regio en het goederenvervoer verbeteren. Daarom ben ik blij dat deze grensoverschrijdende samenwerking zo goed werkt”, vertelde minister Hendrik Wüst van de deelstaat Nordrijn-Westfalen.

Vorig jaar ondertekenden Zuid-Holland, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Overijssel en Noordrijn-Westfalen de werkagenda mobiliteit. De partijen wisten met hun samenwerking succesvol een Europese subsidie binnen te halen voor parkeerplaatsen voor vrachtwagens.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden