Zo krijgt u steun voor uw groene buurtinitiatief

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Werkt u aan de stadstuin, een bijenlint of een ander groen initiatief voor uw buurt? Organiseer uw crowdfunding via platform Voorjebuurt en maak kans op verdubbeling van het opgehaalde bedrag door de provincie Zuid-Holland.

Tijdens de gratis workshop op 13 september in Den Haag leert u hoe u zoveel mogelijk mensen bij uw project betrekt: https://crowdfundingvoornatuur.nl/nl/news/groen-workshop

GOUDasfalt brengt groen in de stad

Een van de groene initiatieven die bij de vorige ronde het opgehaalde bedrag verdubbeld zag, is dat van stichting GOUDasfalt, die via Voorjebuurt geld inzamelde voor een ‘warmoezerij’ op een voormalig fabrieksterrein in Gouda. Pal tegen de binnenstad van Gouda, aan de getijdeoever van de Hollandse IJssel, stond tot 2013 een oude asfaltcentrale. “Wij wilden er een plek van maken waarvan meer mensen in de stad en ommeland plezier van kunnen hebben. En laten zien dat je ook in een verstedelijkte omgeving een groene, gezonde omgeving kunt creëren”, vertelt mede-initiatiefnemer Peterpaul Kloosterman. “Met een groep omwonenden hebben we een plan gemaakt en de gemeenteraad overtuigd het terrein aan het burgerinitiatief te verhuren.”

Kansen

Inmiddels vind je op het terrein allerlei kleine bedrijven en initiatieven met oog voor duurzaamheid, zoals imkerij Bijengoud en afhaalpunt Rechtstreex van de boer. Bezoekers kunnen terecht bij de kleinschalige horeca rond het stadsstrand, Rederij De Vrijheid, en evenementen als het slowfood-festival. Verder wordt er gewerkt aan natuur in de stad: in een vloedbosje langs de rivier is een rustgebiedje ingericht voor de ijsvogel die hier regelmatig te vinden is. De gebouwen en installaties van de oude fabriek worden zoveel mogelijk hergebruikt. ”Stukje voor stukje ontwikkelen we het terrein, telkens waar we een kans zien”.

Regenwater opvangen

Zo ontstond ook de warmoezerij, oftewel een groenten- en fruitkwekerij in de stad, mede gerealiseerd met geld uit de crowdfunding. Midden op het terrein, tussen de keermuren waar vroeger zand en grind opgeslagen lag, ligt nu een moestuin in een 900 m2 grote bak. Kloosterman: “Het fabrieksterrein was gesaneerd door de vervuilde grond af te dekken met asfalt. De tuin moest daar dus bovenop komen. We hebben een systeem gebruikt met kratten, dat regenwater vasthoudt en gelijkmatig terug geeft aan de aarde erboven. In de tuin ligt teelaarde die we weer van de gemeente hebben gekregen. Vrijwilligers onderhouden nu de moestuin, en betrekken daar de bewoners en bezoekers van Gouda bij. Je kunt de producten hier eten en kopen, en ook zelf lekker met je handen in de aarde wroeten. Zo brengen we de natuur in de stad.”

Gebruik je netwerk

Groen dichtbij de buurt brengen, dat is ook hoe de stichting de crowdfunding heeft aangepakt. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van het eigen netwerk, lokale media en social media. Kloosterman adviseert andere crowdfunders: “Maak het leuk, breng je initiatief aantrekkelijk in beeld, presenteer je online via zoveel mogelijk platforms en maak het persoonlijk. Zo hebben wij leuke tegenprestaties bedacht voor verschillende donaties: jouw naam op een bordje in de tuin, een lekker recept, een rondleiding door de tuin en een uitnodiging voor het oogstfeest met eten aan het eind van het tuinseizoen. Het heeft ons niet alleen geld opgeleverd, maar ook onze binding met de buurt verder vergroot.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen