N470 na groot onderhoud duurzamer, veiliger en met betere doorstroming

Foto: Provincie Zuid-Holland

Over de volledige lengte van 17 kilometer gaat de N470 komend jaar op de schop. Bij gepland groot onderhoud wordt de provinciale weg, die de A4 bij Delft-Zuid via de A13 verbindt met de A12 bij Zoetermeer, de duurzaamste weg van Nederland.

Het is de eerste weg die over de volledige lengte CO2-negatief wordt vernieuwd. Dat betekent dat er door alle innovaties in de weg meer CO2 wordt bespaard en gecompenseerd dan dat er bij de werkzaamheden wordt uitgestoten.

Veiligheidsonderzoek basis voor herontwerp weg

Het groot onderhoud was een uitgelezen kans om ook de veiligheid en veiligheidsbeleving van de weg te verbeteren. Ondanks dat de N470 aan alle voorschriften voldoet, viel het aantal ongelukken en een lage veiligheidsbeleving op. Daarom heeft provincie Zuid-Holland in 2015 een verkeerspsycholoog ingeschakeld om te onderzoeken hoe het rijgedrag op de weg positief kan worden beïnvloed. De aanbevelingen zijn in het nieuwe wegontwerp verwerkt.

Toegenomen drukte

Sinds de aanleg is de N470 een steeds belangrijkere verbindingsweg geworden. Door de aanleg van nieuwe wijken in Delfgauw en Pijnacker-Nootdorp, door het doortrekken van de A4 en door aanleg van oostelijke randweg en komkommerweg in Pijnacker is de drukte toegenomen. Ook daar is in het herontwerp rekening mee gehouden. Slimme verkeerslichten, extra rijbanen rondom kruisingen en andere maatregelen moeten de doorstroming in de spits verbeteren.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden