Zoetermeer Vooruit stelt vragen over bewoners Oude Gemaal

23 nov 2016, 19:18 Politiek
juliette meurs lhn 01
Redactie Zoetermeer

Zoetermeer Vooruit meldt dat de bewoners te horen hebben gekregen dat ze, na 13 jaar op dit terrein te hebben gewoond, moeten verhuizen naar een kamp waar ook al een andere familie staat. Hier zijn zij het (om allerlei redenen) niet mee eens en wij snappen dat. Vandaar dat we meteen "in de pen" zijn geklommen en schriftelijke vragen (zie bijlage) hebben gesteld aan het college. We vinden het sowieso tijd worden dat de bewoners eens weten waar ze aan toe zijn voor wat betreft hun standplaats; ze staan nu 13 jaar op een "tijdelijke" plek. En we hopen dat het college (samen met de bewoners) creatief naar andere mogelijkheden gaat kijken om te beoordelen in hoeverre deze positief kunnen bijdragen aan het woongenot van onze Zoetermeerse inwoners.

Schriftelijke vragen

Naar aanleiding van de memo aan de raad van 1 november jl. met als onderwerp “Huidige en alternatieve locatie bewoners Oude Gemaal” (ID 936), de mail van de heer J. Vermolen namens de familie Termolens, verzonden aan de raadsleden op 14 november jongstleden (geregistreerd met nr. 16-191 Oude Gemaal), heeft de fractie van Zoetermeer Vooruit een bezoek gebracht aan de huidige bewoners van het Oude Gemaal.

Naar aanleiding van dit gesprek hebben wij de volgende vragen aan het college.

  1. Heeft het college kennis genomen van de bezwaren die de bewoners in hun mail hebben verwoord?
  2. Waren de argumenten van de bewoners nieuw voor het college of waren deze al bekend en in hoeverre is het college bereid en in staat hiermee rekening te houden?
  3. Is het college anderszins bekend met de wensen van de bewoners van deze (tijdelijke) locatie c.q. is er contact geweest met de bewoners anders dan door externen of ambtenaren? Zo niet, waarom niet?
  4. Heeft het college vernomen dat er volgens de bewoners drie mogelijkheden zijn:
    1. De bewoners blijven op de huidige locatie wonen. Maar dan legaal en definitief.
    2. De bewoners verhuizen naar een andere locatie waar zij 6 (traditionele) woonwagens plus een kleine loods neer kunnen zetten om hun bedrijf te voeren. Zoals zij nu ook doen.
    3. De bewoners kopen een stuk grond van de gemeente waar zij het voorgestelde in sub b. kunnen realiseren.

  5. Wat is de (inhoudelijke) reactie van het college op de 3 voorgestelde opties?
  6. Is het college ook van mening dat het tijd is dat de bewoners van deze tijdelijke locatie na 13 jaar duidelijkheid krijgen over wat er met hen in de toekomst gaat gebeuren qua woongenot en woonomgeving? Zo ja, wat gaat zij hier concreet aan doen? Zo niet, waarom niet?
  7. Is het college überhaupt bereid om (samen met de bewoners) creatief naar andere mogelijkheden te kijken om te beoordelen in hoeverre deze positief kunnen bijdragen aan het woongenot van onze Zoetermeerse inwoners? Graag met onderbouwing.