CDA Zoetermeer: energiekosten mogen verenigingen niet nekken

Foto: Pixabay.com

Het CDA Zoetermeer maakt zich zorgen over de stabiliteit van Zoetermeerse verenigingen. Sterke verenigingen zijn belangrijk voor de stad en zorgen ervoor dat Zoetermeerders in beweging komen en elkaar ontmoeten. Het is volgens CDA Zoetermeer dan ook van groot belang dat de Zoetermeerse verenigingen hun (energie)rekeningen kunnen blijven betalen. Het CDA dient hiervoor een motie in tijdens het najaarsdebat. Hierin vraagt zij het college om verenigingen nog actiever te benaderen, eerste hulp te bieden bij betalingsproblemen en de investeringsimpuls amateurverenigingen nogmaals breed onder alle verenigingen bekend te maken.

Energieprijzen stijgen razendsnel en de inflatie zorgt voor sterk stijgende kosten voor iedereen. Recentelijk berichtte RTL-nieuws dat sluiting dreigt voor 200 zwembaden en dat ook kunstijsverenigingen het moeilijk hebben. Daaropvolgend was in de Trouw een artikel te lezen dat bij gezinnen in Nederland die weinig te besteden hebben, de contributie of lidmaatschap bij een vereniging of een aanbieder van lessen stopgezet wordt om andere rekeningen wel te kunnen betalen.

CDA-raadslid Weekenstroo laat hierover weten: “het is slecht voor het voortbestaan van verenigingen als zij te maken hebben met afnemende ledenaantallen en tegelijkertijd de contributie moeten verhoging om hun eigen (energie)rekening te kunnen betalen. Als CDA Zoetermeer willen wij dat het college een aantal extra maatregelen neemt om hen te ondersteunen. Zo kunnen zij de investeringsimpuls amateurverenigingen nogmaals breed onder de aandacht van alle verenigingen brengen. Met deze subsidie kunnen verenigingen energiebesparende maatregelen nemen die zij zelf onvoldoende kunnen financieren. Daarnaast vragen wij het college om nog actiever hulp te bieden aan verenigingen. Forse ondersteuning – vergelijkbaar met de ondersteuning die tijdens Corona werd geboden – is op dit moment absoluut noodzakelijk. Het CDA dient hiervoor een motie in tijdens het najaarsdebat op 7 november waarin de gemeentelijke begroting voor 2023 wordt vastgesteld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen