1.610 Zoetermeerse jongeren een toekomst in de drugscriminaliteit?

Foto: David Weekenstro

In de gemeente Zoetermeer wonen 1.610 jongeren tussen de 8 en 23 jaar die een grote kans hebben om in de drugscriminaliteit te belanden. Dat blijkt uit cijfers van het platform Zicht op Ondermijning die RTL Nieuws op een rij heeft gezet. CDA-raadslid David Weekenstroo maakt zich daarover ernstige zorgen. “Ik vind het een enorm aantal en wil graag van het college weten wat ze gaat doen om deze jongeren uit de criminaliteit te houden.”

De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van het platform Zicht op Ondermijning, dat in opdracht van overheden onderzoek doet naar criminele ondermijning. Zicht op Ondermijning ontwikkelde een methode om te onderzoeken in hoeverre jongeren in potentie jonge aanwas voor drugscriminaliteit zijn. Hiervoor is gekeken naar kenmerken en omstandigheden van drugsverdachten. De onderzoekers vergeleken het profiel van deze jongeren met dat van verdachten van drugsdelicten. Uit de analyse komt naar voren dat 1.610 jongeren uit Zoetermeer meerdere kenmerken hebben die een verhoogd risico op drugscriminaliteit geven. Het gaat om 7,0 procent van alle jongeren in de gemeente. Dat is hoger dan het gemiddelde in Nederland.

Aandacht

“Waarschijnlijk zal het met een deel van deze groep over een aantal jaar prima gaan,” vertelt Weekenstroo. “Ze krijgen een normale baan en een gezin. Toch maken we ons grote zorgen over de kans dat veel van deze jongeren afgeleiden naar georganiseerde misdaad. Denk aan handel in verdovende middelen, betrokkenheid bij liquidaties en andere vormen van zwaar geweld. Het CDA Zoetermeer vindt het belangrijk dat er meer aandacht voor deze groep jongeren komt om ze zo op het rechte pad te houden.”

Centrum

Volgens de gegevens van het platform Zicht op Ondermijning is in de wijk Centrum de problematiek het hoogst. 8,8 procent van de jongeren heeft veel kenmerken die overeenkomen met drugsverdachten en zijn dus potentiële jonge aanwas voor crimineel gedrag. In totaal wonen er volgens de berekening van Zicht op Ondermijning 280 hoogrisicojongeren in Centrum. Ook de wijken Oosterheem en Buytenwegh de Leyens scoren hoger in absolute aantallen; beide 290. In Seghwaert zijn er 250 jongeren die voldoen aan het risicoprofiel en in Meerzicht zijn er 230 jongeren. “Wij verwachten van het college dat zij risicojongeren snel in beeld krijgt en gerichte acties onderneemt om ervoor te zorgen dat ze niet (verder) afgeleiden. Chillplekken realiseren voor deze jongeren is één van de mogelijkheden waaraan gedacht kan worden,” aldus het CDA-raadslid.

Reacties

Cookieinstellingen