D66: Bizarre ontknoping Stadhuisplein

Foto: D66

De gemeenteraad heeft een besluit genomen over de vernieuwing van het Stadhuisplein. De variant van D66 en LHN die in principe de meeste steun had, haalde het op het nippertje niet. “Wij kwamen met steun van de SP erbij net twee stemmen tekort voor een meerderheid,” legt D66 raadslid Willem Bos uit, ”best wel bizar omdat de andere twee varianten in eerste instantie minder stemmen haalden. De variant met de minste steun is het geworden.” Dit besluit heeft verstrekkende gevolgen voor het aanzicht van het Stadhuisplein.

Alternatief Stadhuisplein
Alternatief Stadhuisplein

Voorstel B&W met veel gaten

Begin juni had het College een voorstel aan de gemeenteraad gedaan voor de vernieuwing van het Stadhuisplein. Dit plan was ingrijpend waarbij het plein fors op de schop zou worden genomen. “Veel fracties noemden het een gatenkaas,” licht D66 fractievoorzitter Cora Huijbens toe, “op alle vier de hoeken van het plein waren redelijk grote openingen gedacht met trappen en liften. D66 vond dat dit teveel ten koste zou gaan van de gezellige terrassfeer op het plein.”

Horecaondernemers niet blij

Voorafgaande aan de raadsvergadering werd namens de horecaondernemers van het Stadhuisplein ingesproken door de heer de Geus die het voorstel van het College onacceptabel noemden. “Trappen en liften maken de bediening van het terras onuitvoerbaar, en door alle stationshectiek gaat de relaxte sfeer op het plein ook verloren.” De boodschap was gebruik te maken van de bestaande op- en afgangen aan weerszijden van het plein.

Door D66 werd ook de lange moeizame strijd voor het binnenhalen van horeca gememoreerd. “Door een Zoetermeerse horecaveteraan werd twintig jaar terug al gesteld, als je met horeca in Zoetermeer weet te slagen, dan slaag je overal in de wereld”, vertelde raadslid Willem Bos, ”en net nu het zo goed gaat met de horeca op het plein dankzij Clooney, Queens en de Vrienden van de Burgemeester, gaat de hakbijl weer in het plein. Groot risico dat de gezelligheid verloren gaat.”

Alternatieve voorstellen

In de raadsvergadering lagen er naast het voorstel van het College nog twee varianten voor, één van D66 en LHN en een ander van Zó! Deze laatste wilde de trappen en liften meer bij elkaar brengen en het aantal openingen daarmee halveren. Bij D66 lag de invalshoek op de groene aankleding van het Stadhuisplein door grote bomen op het plein te plaatsen die via twee openlucht vides beneden in de “stationsgrond” wortelen. “Wij hebben ook oog voor de bezonning en de bediening van de terrassen, dus de liften staan aan de schaduwkant van het plein. En wij maken gebruik van de huidige trappen.”

Geen voorstel met meerderheid

Geen van de drie varianten kon bij de raadsvergadering op een meerderheid rekenen. De VVD, CDA, CU/SGP en GL schaarden zich achter het Collegevoorstel met 13 stemmen waarbij de nadruk lag op de verbinding tussen station en plein. De variant van D66 en LHN haalde met de SP de meeste steun met 18 stemmen die vooral oog had voor de bruis en de terrassen. En de derde variant van Zó! had met de PvdA met 7 stemmen de minste steun waarbij de toegankelijkheid voorop stond.

Voorstel met minste steun wint

De wonderlijke ontknoping kwam aan het eind van het raadsdebat waarbij flink geschorst werd voor beraad binnen en tussen de fracties. Volgens het reglement van orde moet de variant die het verste afwijkt van het voorstel van het College het eerst in stemming gebracht worden. Volgens het College zou dit de variant van D66 en LHN zijn. De fractie van D66 maakte hiertegen vergeefs bezwaar: “De varianten hebben beiden hun eigen kenmerken. Je kan niet zeggen dat één variant verdergaat dan de ander. Beiden zijn gelijkwaardig.” Door deze stemvolgorde trok de variant van D66 en LHN die juist van begin af aan de meeste steun had, aan het kortste eind. “Wij hopen er maar het beste van, maar wij zijn niet overtuigd dat het beste plan gewonnen heeft.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen