CDA Zoetermeer: Gemeentelijke hulp zzp’ers noodzakelijk

Esmee van Oudheusden (CDA Zoetermeer)
Esmee van Oudheusden (CDA Zoetermeer)
Foto: CDA Zoetermeer

Veel zelfstandige ondernemers dreigen door de coronamaatregelen kopje onder te gaan. De vereniging voor schuldhulpverlening (NVVK) schat dit aantal landelijk alleen dit jaar al op zo’n 65.000.

“Het CDA vindt dit zeer ernstig en wil dat we onze Zoetermeerse ondernemers zoveel mogelijk bijstaan,” aldus CDA-raadslid Esmee van Oudheusden. “We moeten ze helpen in deze lastige tijd en zo nodig ook met schuldhulpverlening.”

De coronacrisis raakt onze samenleving hard. Niet alleen de gezondheidszorg, maar ook sociaalmaatschappelijk en economisch trekt de coronacrisis een zware wissel. “Het kabinet stelt de komende periode vele miljarden euro’s ter beschikking, om banen te behouden en bedrijven, zzp’ers en het MKB overeind te houden,” vertelt Van Oudheusden. “Deze maatregelen zijn in ons aller belang, want de meeste mensen hebben een baan dankzij het midden- en kleinbedrijf. Maar ondanks alle steunmaatregelen zien we de schulden toenemen, waaronder ook bij zelfstandig ondernemers. Het CDA Zoetermeer vindt dat het college zelfstandigen moet helpen.”

Schriftelijke vragen

“We willen graag weten wat het college hiervan vindt en hebben daarom schriftelijke vragen gesteld,” aldus het CDA-raadslid. “De hamvraag hierbij is; is de gemeente klaar om zelfstandigen in onze gemeente nu, conform wat de landelijke steunmaatregelen beogen, te ondersteunen en te voorzien van advies en hulp over nieuwe inkomstenbronnen, coaching en ook voor heroriëntatie op de arbeidsmarkt?” Het moet voor zelfstandigen duidelijk zijn dat zij bij schuldenproblematiek een beroep kunnen doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) en we willen van het college weten of dat ook daadwerkelijk zo is. Ook zijn we benieuwd of Zoetermeer een aanpak heeft die specifiek op ondernemers is gericht.

In beeld

Het CDA Zoetermeer wil ook van het college weten of de gemeente Zoetermeerse ondernemers met schulden goed in beeld heeft? “Wij vinden dat we mensen tijdig moeten bereiken en moeten voorkomen dat schulden onnodig hoog oplopen. We horen graag hoe de gemeente de ondernemers die zich uit zichzelf niet snel melden, toch denkt te informeren. En waaruit de aanvullende ondersteuning aan zelfstandigen in onze gemeente bestaat.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen