Gemeenten mogen boete voor ‘foutje’ kwijtschelden

David Weekenstroo
David Weekenstroo
Foto: CDA Zoetermeer

De landelijke wetgeving wordt aangepast om mensen die in de schuldhulpverlening zitten en per ongeluk een fout hebben gemaakt bij hun werk- en financiële situatie niet als fraudeur te behandelen.

Raadslid Weekenstroo ligt toe “De gemeente mag van iedereen verwachten dat hij of zij zich aan de wet houdt maar per ongeluk iets fout invullen kan voor deze mensen zware ingrijpende gevolgen hebben.”

De wet is helder, bij fraude moet de inwoner de uitkering terugbetalen en eventueel een boete. Als de bijstandsgerechtigde de situatie (werk of financieel) niet juist of tijdig doorgeeft wordt de inwoner als fraudeur bestempeld. Inwoners kunnen hierdoor in de schuldhulpverlening terecht komen en klem komen te zitten of belanden in een neerwaartse spiraal. Raadslid van Oudheusden geeft aan “het is voor de groep mensen die klem komen te zitten doordat de gemeente geen regeling kan treffen als schuldeiser onbegrijpelijk dat de gemeente de eigen organisatie via de rechter akkoord moet laten gaan met een dergelijke schuldregeling.”

Beide raadsleden vinden dat dit een kostbare procedure is helemaal met het oog op de huidige financiële positie van de gemeente. Weekenstroo geeft aan “met het actiecomité werken wij nu hard om via de VNG bij het Rijk meer geld los te krijgen” van Oudheusden vult aan “als raadslid wil ik er zijn voor de inwoners maar ook dat de gemeente begroting op een efficiënte manier gebruikt wordt deze wetwijziging geeft aan beide invulling.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen