PvdA bezorgd over ondermijning Tozo-regeling voor ondernemers

Foto: PvdA Zoetermeer

De landelijke Tozo-regeling biedt financiële steun voor ondernemers tijdens de corona-crisis. De PvdA Zoetermeer heeft veel waardering voor de wijze waarop de gemeente Zoetermeer de Tozo-regeling heeft opgepakt en hoopt dat ondernemers die in de knel zijn gekomen, heel snel geholpen worden.

Er ligt echter wel een gevaar op de loer: dat criminelen van deze regeling misbruik gaan maken. De PvdA wil dat het college hier alert op is.

“De regeling is nieuw, moest snel opgetuigd worden en gemeenten moeten bij de uitvoering snel handelen. Het is geweldig dat deze regeling er is, maar als je niet oplet, gaan criminelen ermee aan de haal”, licht PvdA-commissielid Ramie Al-Moukhaibar, zelf ook ondernemer, toe. “De PvdA wil dat het geld uitsluitend terecht komt bij bonafide ondernemers die het echt nodig hebben”.

De georganiseerde criminaliteit past zich razendsnel aan aan de omstandigheden en ontdekt nieuwe manieren om snel en makkelijk geld te verdienen, aldus de PvdA. Daarom moet het college alert zijn en aanvragen goed controleren. Fraude en misbruik moeten voorkomen worden.

“Criminelen willen zelf buiten schot blijven en zetten bijvoorbeeld zogenoemde katvangers of geldezels, nep-adviesbureautjes of dekmantelbedrijven in. Wij willen graag van het college weten hoe goed de Tozo-aanvragen worden gecontroleerd”, aldus Al-Moukhaibar. “Denk dan aan het sowieso afwijzen van aanvragen die via tussenpersonen worden gedaan, checken of er ooit vergunningen zijn ingetrokken, controleren of het bedrijf op echt op 17 maart 2020 al actief was en nagaan of er misschien meerdere KvK-inschrijvingen zijn op hetzelfde woonadres. Ook willen we dat op de website van de gemeente duidelijk wordt gecommuniceerd over de maatregelen die men neemt om fraude te voorkomen en over de sancties, die volgen als achteraf blijkt dat er misbruik heeft plaatsgevonden”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden