PvdA, D66 en GL: Zoetermeer solidair met vluchtelingenkinderen

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

PvdA, D66 en GroenLinks in Zoetermeer maken zich zorgen over de humanitaire ramp die op de Griekse eilanden gaande is, waarbij duizenden mensen die door oorlog en geweld op de vlucht zijn geslagen, onder erbarmelijke omstandigheden worden opgevangen.

Onder hen bevinden zich meer dan 5500 alleenstaande of verweesde kinderen die geen toegang hebben tot fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs.

De drie partijen willen dat het college van Zoetermeer richting het kabinet uitspreekt dat, als er in internationaal verband afspraken worden gemaakt, ook de gemeente Zoetermeer bereid is om een aantal van deze verweesde kinderen op te vangen. Zij zullen in de raadsvergadering van 16 maart daartoe een motie indienen.

Onder andere Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Nijmegen, Leiden en Zwolle hebben al aangegeven opvang te willen verzorgen. Voogdij-organisatie Nidos geeft aan dat zij klaar staat voor de opvang en begeleiding van deze kinderen.

“Deze kinderen zijn moederziel alleen, lijden honger, hebben geen onderdak, niemand bekommert zich om ze en sommigen worden zelfs misbruikt of verhandeld. Wij vinden dat we het aan deze kinderen verplicht zijn om ze te beschermen. Dat moeten we in Europees verband doen. We zijn een welvarend land, laten wij net als bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk ook solidair zijn en deze kinderen helpen”, zeggen Ramie Al Moukhaibar (PvdA), Frank Schoonbeek (D66) en Derya Yula (GroenLinks) eensgezind. “Zoetermeer is wat ons betreft een gastvrije en inclusieve stad, waar iedereen zich thuis kan voelen en welkom is. Laten wij net als een aantal andere gemeenten het goede voorbeeld geven en dit gebaar maken.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden