Zoetermeer Vooruit pleit voor dementievriendelijkegemeente

Foto: Zoetermeer Vooruit

Waar was ik ook alweer? Het is algemeen bekend dat mensen langer leven. Helaas komt ouderdom met gebreken. Algemeen bekend is inmiddels dat één op de vijf Nederlanders dementie krijgt.

In Zoetermeer is de verwachting dat er in 2020 2.000 mensen en in 2025 al 2.400 mensen zijn die lijden aan een vorm van dementie. Dat betekent ook dat steeds meer inwoners én organisaties dagelijks te maken krijgen met dementie.

Zoetermeer Vooruit is de eerste en enige dementievriendelijke politieke partij in Zoetermeer. Zij pleit voor een dementievriendelijk ambtenarenapparaat. “Gemeenteambtenaren kunnen op allerlei manieren te maken krijgen met mensen die een vorm van dementie hebben.” verteld Juliette Meurs-Troch, fractievoorzitter van Zoetermeer Vooruit. “Denk aan de publieksbalie, aan de telefoon, bij de handhaving op straat maar ook bij het wmo-loket en bij het zelfbrengdepot. De Stichting Alzheimer Nederland zet zich sinds 1984 in voor mensen met dementie en hun dierbaren. Het volgen van één van de online cursussen dementievriendelijk kost de ambtenaren slechts 15 minuten van hun tijd.”

Als lokale partij vindt Zoetermeer Vooruit het belangrijk dat alle ambtenaren maar ook het college, burgemeester en collega commissie- en raadsleden wat van hun tijd investeren om de online cursus dementievriendelijk te volgen. Ze vroegen tijdens het begrotingsdebat om dit standaard op te nemen in de functioneringsgesprekken en beoordelingscyclus van de ambtenaren. Daarnaast werd gevraagd om de mogelijkheden te onderzoeken om aan inwoners de gratis cursus ‘Omgaan met dementie’ aan te bieden.
“Zo ontstaat een gemeenschap waarin iedereen dementie accepteert: van bakker en buurman tot sportclub en wijkagent. Waarin mensen met dementie gewoon boodschappen doen, hun bankzaken regelen, naar hun vereniging gaan of de bibliotheek of een museum bezoeken. En waarin de gemeenschap hen een handje toesteekt wanneer zij het even niet meer weten.” aldus de fractievoorzitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen