SP verlangt klantvriendelijke opstelling gemeente naar burgers

Foto: SP

De SP ergert zich aan het feit dat in een toenemend aantal gemeenten wordt overgegaan tot het afschaffen van contante betaling en alleen nog maar betaling met de pinpas is toegestaan.

Als argument hanteren zij veiligheid, tijd- en kostenbesparing. Ook in Zoetermeer is deze maatregel van kracht. De Nationale Ombudsman, De Nederlandse Bank en zelfs een meerderheid van de Kamer is van mening dat die keuzemogelijkheid aanwezig moet blijven. Ook de SP is van mening dat deze keuzevrijheid, zeker bij overheidsinstellingen mogelijk moet blijven en beschouwt deze maatregel als zeer klantonvriendelijk omdat bepaalde groepen mensen, vooral ook mensen met een beperking die geen gebruik kunnen maken van een pinpas, hierdoor worden getroffen.

Een andere klantonvriendelijke maatregel, die in het verlengde hiervan ligt, betreft het weigeren van post door ambtenaren met als flauwekulargument dat de gemeente alleen nog maar digitale post wenst te ontvangen. “Waarom hanteert de gemeente nog wel een postadres?”, vraagt raadslid Jan Boin zich af. Burgers konden voorheen hun post aanleveren bij de balie en ontvingen dan een ontvangstbewijs. Mensen lieten ons weten dat ambtenaren opeens geen ontvangstbewijs meer willen verstrekken. SP beschouwt deze maatregel als een klap in het gezicht van de burger. Want mensen die een ontvangstbewijs nodig hebben – bijvoorbeeld bij bezwaar of beroep – worden nu in feite gedwongen hun post aangetekend te verzenden. Dat kost nogal wat. “Vooral mensen met een smalle beurs zijn de dupe van dit gemeentebeleid”, zegt Jan Boin.

De SP het college gevraagd om het weer mogelijk te maken dat burgers contant kunnen betalen. De veiligheid kunnen we dan misschien waarborgen door gebruik te maken van een buizenpost waarmee geld naar een andere afdeling ver van de balie kan worden getransporteerd, een systeem dat andere overheidsorganen veelvuldig gebruiken en zeker ook door het bedrijfsleven wordt toegepast Ook heeft de SP het College gevraagd om het in ontvangst nemen van post tegen afgifte van een ontvangstbewijs zo spoedig weer mogelijk te maken en de flauwekulargumenten niet langer te hanteren. Laat de gemeente gewoon post in ontvangst nemen mèt een bewijs van ontvangst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen