Zoebas wil Streetball op bestaande basketbalpleintjes in Zoetermeer

Foto: Zoebas

In Zoetermeer groeien niet alle kinderen op met een goed toekomstperspectief. Veel gezinnen leven rond de armoedegrens, de criminaliteit ligt bepaalde wijken relatief hoog en veel jongeren hebben niet de middelen om lid te zijn van een vereniging en actief te sporten. “Dat moet anders,” vindt Arthur van Hek, voorzitter van basketbalvereniging Zoebas.

“Bij onze vereniging staat meedoen voorop. Wij hebben voor het project ‘Zoebas City Streetball 079’ een Sportimpuls aanvraag ingediend om jongeren in Zoetermeer structureel in beweging te krijgen, door middel van laagdrempelig streetballaanbod op bestaande basketbalpleintjes. Bijkomende doelstelling is de leefbaarheid en veiligheid in de buurten te vergroten, zodat de pleintjes geen hangplek voor jongeren zijn, maar een sportplek waar jongeren samenkomen om te sporten en te bewegen. Daarom is het bijzonder welkom als de gemeente de pleintjes wil upgraden zodat deze aantrekkelijk zijn voor de jeugd.”

Rolmodellen

Als het aan Zoebas ligt, wordt het basketbalproject grondig aangepakt. Van Hek: “Het gaat ons om de lange termijn. Wij willen echt investeren in Zoetermeer. Onze insteek is verder ook gericht op normen en waarden. Wij willen niet dat jongeren gaan hangen, maar dat ze gaan sporten en er gewoon bij horen. Door iedere week te trainen en wedstrijden te spelen ontstaat structuur, discipline en teamwork.” Zoebas is dan ook van plan om in ieder geval in de zomervakantie en vanaf september twee middagen per week clinics te organiseren onder leiding van een professionele trainer. De trainer is tevens het grote voorbeeld, het rolmodel bij uitstek voor de jeugd.

Basketbalvereniging neemt het voortouw om jongeren een betere, sportieve jeugd te geven

Investeren in de toekomst van kinderen

Voor een gemiddelde binnensportvereniging betaal je tegenwoordig zeker 300 euro aan contributie. Van Hek ziet dan ook met lede ogen aan dat jongeren en ouders geen geld hebben om lid te worden van een vereniging. “Daarom staan wij positief tegenover het plan van het CDA om de zaalhuur voor verenigingen met 10% te laten dalen. Dit geeft ons de ruimte om meer te doen voor de jongeren.” CDA-lijsttrekker Ingeborg ter Laak is blij met deze steun: “Het CDA staat achter de verenigingen in Zoetermeer. Dat Zoebas verantwoordelijkheid neemt voor de toekomst van de kinderen in onze stad, kan rekenen op onze ondersteuning.”

Samenwerken in de buurt

Zoebas heeft aangekondigd voor ‘Zoebas City Streetball 079’ graag samen te werken met de omliggende scholen, Stichting Piëzo en Stichting Buurtwerk. “Het gaat ons om zoveel mogelijk verbinding, zodat we zoveel mogelijk jongeren een goede kans kunnen bieden,” aldus Van Hek. “Het CDA ondersteunt die boodschap met hun verenigingsmanifest. Een lijst met 10 praktische verbeterpunten waar verenigingen en de gemeente de komende 4 jaar mee aan de slag kunnen. Wij geloven dat dat een mooie stap zou zijn voor veel jongeren.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden