CDA pleit voor meer wijkagenten

Foto: CDA Zoetermeer

Onlangs berichtte het AD over een Haags initiatief om extra politiecapaciteit in te kopen bij de Nationale Politie. Dit lijkt het Zoetermeerse CDA een slimme vondst.

Het idee vindt weerklank in de Tweede Kamer. Zo stelde kamerlid Ten Dam (CDA) onlangs vragen aan de Minister van Justitie en Veiligheid over het inkopen van wijkagenten door gemeenten. ‘Zou zoiets in Zoetereer ook kunnen werken?’, vraagt raadslid Klaasjan de Jong zich af.

De Jong: ‘Net als bij onze grote buurgemeente zijn er ook in Zoetermeer regelmatig evenementen, en ook hier maken wij ons sterk voor de veiligheid van onze inwoners. Wij willen meer agenten in onze wijken, dicht bij de mensen. Daarbij vinden wij dat er een goede regionale afstemming moet komen van de politiesterkte in de regio’.

De CDA-fractie wijst het college in schriftelijke vragen op het grote belang van een veilige leefomgeving, en bevraagt het college over de haalbaarheid van het vergroten van de politie-inzet in Zoetermeer.

De vragen:

  1. Bent u bekend met het artikel wijkagent inkopen? (zie het artikel in het AD van 10 januari j.l. https://www.ad.nl/den-haag/cda-wil-wijkagent-inkopen~a90e7829/
  2. Deelt u de mening dat het inkopen van extra politie kan bijdragen aan het versterken van de band tussen de nationaal georganiseerde politie en de lokale gemeenten en gemeentebesturen?
  3. Deelt u de mening dat – gelet op hetgeen bij de start van de vorming van een nationaal politiekorps werd beoogd – het qua politiestelsel en qua informatie-deling aanzienlijke voordelen heeft als gemeenten niet (alleen) investeren in meer BOA/toezichthouders-capaciteit, maar juist ook bijdragen aan het uitbouwen van de politiecapaciteit in hun gemeente?
  4. Deelt u de mening dat met dit voorstel de mogelijkheid ontstaat om gemeenten die substantieel meer en grotere evenementen organiseren te vragen (in wederkerigheid) een bijdrage aan de politiesterkte in hun gemeente te leveren?
  5. Deelt u de opinie van wethouder Karsten Klein (Den Haag), en het CDA in Zoetermeer dat er van enig verschil in politiesterkte (aantal politiemensen per 1.000 inwoners) tussen gemeenten sprake mag zijn?
  6. Kunt u een inschatting geven van de kosten die gemoeid zijn met extra politie-inzet vanuit de landelijke politie-eenheid.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen