Zoetermeer Vooruit de eerste dementievriendelijke partij in Zoetermeer

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

De fractie van Zoetermeer Vooruit mag zich als eerste politieke partij in Zoetermeer ‘dementievriendelijk’ noemen. Alle leden van de fractie hebben de afgelopen periode met succes de training gevolgd.

Zoetermeer Vooruit vindt het als lokale politieke partij belangrijk om ‘dementievriendelijk’ te zijn. Helemaal met het oog op de naderende campagneperiode voor de gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen zijn in die periode vaak in gesprek met inwoners van de stad. De partij vindt het daarom ook erg belangrijk om dementie te herkennen en ook goed in gesprek te kunnen gaan met mensen met dementie. Zoetermeer Vooruit wil daarom ook de andere fracties adviseren meer aandacht te besteden aan de omgang met mensen met dementie.

Juliette Meurs: “Als voormalig bestuurslid van de Zonnebloem afdeling Zoetermeer Zuid, weet ik wat voor impact dementie kan hebben in een mensenleven en wat voor veranderingen het teweeg kan brengen in de beleving van de omgeving en het leven. Dit is mede van invloed geweest om alle fractieleden te verzoeken om de training “GOED omgaan met dementie” te volgen. We zijn er met elkaar trots op dat we ons als eerste politieke partij dementievriendelijk mogen noemen.”

Dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Deze ziektes tasten de hersenen aan en zorgen voor een geleidelijke achteruitgang van iemands geestelijke gezondheid. Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: een op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven dementie. Nederland telt op dit moment ruim 270.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie.

Hoe wordt je dementievriendelijk?

Onder ‘dementievriendelijk’ worden de volgende punten verstaan: Dementie erkennen en herkennen, daarbij rust en geduld bewaren. En het weten wat iemand met dementie wél kan. Daarnaast wordt met dementievriendelijk ook bedoeld dat je je kunt verdiepen in de belevingswereld van iemand met dementie. Maar ook de naaste familie benaderen en belangstelling tonen voor hun situatie.

Je kunt dementievriendelijk worden door te tekenen voor een dementievriendelijk Nederland en vervolgens één van de gratis trainingen “Goed om gaan met dementie” te volgen. Daarin leer je dementie herkennen en krijg je handvatten hoe je goed omgaat met iemand met dementie. Dat kan allemaal op de website vanSamen Dementievriendelijk.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen