Eindelijk andere aanpak armoede

Juliëtte Meurs-Troch (Zoetermeer Vooruit)
Juliëtte Meurs-Troch (Zoetermeer Vooruit)
Foto: Redactie Zoetermeer

Sinds november vorig jaar vraagt Zoetermeer Vooruit al aandacht voor een andere benadering van mensen in armoede of met schuldenproblematiek. Het vertrekpunt van Mobility Mentoring is dat stress het gedrag van mensen ontregelt waardoor ze worden belemmerd om de stappen te zetten die ze wel degelijk willen zetten.

Stress ontregelt ons functioneren. We vergeten (belangrijke) zaken, hebben meer moeite om onze emoties te reguleren en om doelgericht te handelen, aldus Dr. Elisabeth D. Babcock. Met deze methode worden inwoners met bijvoorbeeld schulden ondersteund bij het stellen van doelen.

Hersenonderzoek

Hersenonderzoek toont aan dat armoede een zware emotionele en cognitieve last veroorzaakt. Die last verstoort de bedrading in het brein, waardoor chronische stress ontstaat. De stress tast het vermogen aan om problemen doelmatig aan te pakken, prioriteiten te stellen en impulsen te controleren. Door de stress wordt het moeilijker om plannen te maken en om lange termijn doelen te behalen. Kortom: juist de vaardigheden die je nodig hebt om uit armoede te geraken, verminderen aanzienlijk door de stress die wordt veroorzaakt door armoede.

Raadsvoorstel

Nu ligt het Raadsvoorstel “Voortzetting kadernota Schuldhulpverlening tot en met 2018” op 2 oktober in de gemeenteraad voor. Tot groot genoegen van Zoetermeer Vooruit is daarin opgenomen om in te zetten op het begeleiden van gezinnen in armoede, door de inzet van gesprekstechnieken gebaseerd op de laatste inzichten (‘mobility mentoring’) over de effecten van schaarste en armoede op het denken en handelen, om gezinnen in armoede te helpen.

“We zijn ervan overtuigd dat dit soort gesprekstechnieken een goede basis is om mensen op z’n minst te helpen de stress, die armoede en schuldenproblematiek met zich meebrengt, te verlagen. Pas als de stress weg is kan gezamenlijk gekeken gaan worden hoe de armoede is ontstaan om daarna naar oplossingen te gaan zoeken”, aldus Juliette Meurs-Troch (fractievoorzitter Zoetermeer Vooruit). “Uiteindelijk hopen we dat het college inziet dat de methodiek Mobility Mentoring breed toegepast moet gaan worden, maar dat lijkt nu nog een brug te ver. We zijn in ieder geval blij met deze eerste voorzichtige stap. Omdat het anders kan”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen