LHN wil minder inzet op invoering Omgevingswet

Foto: LHN

Uit de vragen die de fractie van LHN stelt is af te leiden dat de fractie van LHN pas later geld wil besteden aan het invoeren van de omgevingswet. LHN stelt deze vragen naar aanleiding van uitspraken van minister Schultz van Haegen.

De tekst van de schriftelijke vragen is als volgt:

Schriftelijke vragen

In Binnenlands Bestuur staat in een artikel van vandaag: “Schultz: latere invoeringsdatum Omgevingswet” en: “De geplande ingangsdatum van de Omgevingswet per 1 juli 2019 is van de baan. ‘Daar komt een verschuiving in’, zegt minister Schultz van Haegen (I&M, VVD) onomwonden.

Wordt het één jaar uitstel, twee wellicht? Daarover doet Schultz geen uitspraak”. De link naar het artikel staat in de voetnoot. In antwoord op technische vragen bij de perspectiefnota zegt het college: “Met de invoering van de Omgevingswet zijn aanzienlijke bedragen gemoeid. In het najaar van 2017 wordt het plan van aanpak voor de invoering aan de raad voorgelegd, waaruit in meer detail zal blijken waarvoor deze gelden worden ingezet”.

Invoering in Zoetermeer volgt medio 2019. In de perspectiefnota staat voor resp. 2017, 2018 en 2019, € 1.078.000,-, 1.578.000,- en € 663.000,-. Ook is extra personele capaciteit opgenomen, waaronder uitbreiding van de web redactie en is bij de resultaatbestemming van de jaarrekening 2016 € 80.000,- voorgesteld om over te hevelen van programma 7 naar programma 6.

  1. De LHN vindt dat raad en college uiterst zorgvuldig moeten zijn in het besteden van onze financiële middelen en heeft, nu sprake is van langdurig uitstel, de volgende vragen.
  2. Wat vindt het college van het uitstel en welke maatregelen gaat hij treffen om de aanpak in Zoetermeer aan te passen aan een gewijzigde invoeringsdatum?
  3. Planning was om met invoering in Zoetermeer te starten eind 2018/begin 2019. Legt het college in het najaar van 2017 nog een plan van aanpak aan de raad voor, komt daarin een nieuwe planning en vindt ook het college het uitstel zonde van geïnvesteerde tijd en geld?
  4. Digitale systemen, procedures en werkprocessen moeten worden aangepast aan de eisen uit de Omgevingswet. Deze aanpassingen kunnen nu in de tijd anders worden ingevuld. Hoe gaat het college dat doen?
  5. De LHN vindt dat het geld dat meerjarig in de begroting aan de raad wordt aangeboden in het najaar kan worden geschrapt of anders in de tijd worden gefaseerd. Met welke voorstellen komt het college hierover?
  6. Is in de perspectiefnota de inzet van extern personeel in bovenstaande bedragen meegerekend en zijn de kosten en/of de inzet van eigen personeel intern doorbelast?

De LHN vindt dat de ambitie en het projectteam van Zoetermeer, ten minste tijdelijk, kan worden teruggebracht. Komen de voorstellen daartoe zo snel mogelijk naar de raad of worden deze opgenomen in het plan van aanpak?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen