Zó!: Grote stallingproblemen voor scootmobielen

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Zó! Zoetermeer maakt zich ernstig zorgen over het toenemende stallingprobleem van scootmobielen in appartementencomplexen. Verschillende bewonerscommissies en de huurderbelangenvereniging Vestia Zoetermeer hebben zich inmiddels al tot Zó! gewend omdat er dringend oplossingen moeten komen. Zó! heeft officiële vragen aan het college gesteld.

‘In deze tijd, waarin ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen maar ook moeten blijven, zou je denken dat het stallen van een scootmobiel geen probleem zou moeten zijn, want een scootmobiel is heel belangrijk voor die zelfstandigheid.’ zegt Carla Krullaars, de woordvoerder zorg van Zó!: ‘Maar de bewonersorganisaties geven juist aan dat het probleem steeds groter wordt. Zij proberen zelf oplossingen te vinden maar ze worden van het kastje naar de muur gestuurd. De woningbouwvereniging vindt dat het een probleem is van de gemeente als uitvoerder van de Wmo en de gemeente wijst naar de woningbouwverenigingen.’

De mensen worden steeds ouder

De meeste wooncomplexen zijn 30 tot 40 jaar oud en de bewoners worden steeds ouder waardoor er steeds meer scootmobielen gebruikt worden. Die moeten gestald worden op een plek waar ze goed bereikbaar zijn voor de gebruikers en waar ze ook opgeladen kunnen worden.

De brandweer stelt eisen aan de plaats van scootmobielen, met name vanwege brandveiligheid en met het oog op vluchtroutes. Als er geen goede stallingsplaats is kan de Wmo geen scootmobiel verstrekken.

Krullaars: ‘Al sinds 2013 wordt er door de raad aandacht gevraagd voor deze problematiek maar het is nog steeds niet goed opgelost. Wij willen dat het college de impasse doorbreekt en op zoek gaat naar creatieve oplossingen. In andere gemeenten wordt bijvoorbeeld gewerkt met tijdelijke stallingen in de buitenruimte.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen