Pas op voor blauwalg

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Nu door corona verre vakanties niet mogelijk zijn, wordt waterrecreatie in eigen land aantrekkelijk. Pas alleen op voor blauwalg. Deze plaag steekt weer de kop op en kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

De eerste klachten van dit jaar zijn al binnen over blauwalg op de Klinkerbergerplas (Oegstgeest). Dit keer gaat het om de algensoort Planktothrix rubescens die een paarse gloed geeft aan het water. In de volksmond heet het verschijnsel ‘ Bourgondisch Bloed ’, genoemd naar soldaten van Karel de Stoute die ooit massaal in de pan zijn gehakt bij een meer, waardoor het water dagenlang rood kleurde. Hoewel Bourgondisch Bloed minder giftig is dan gewone blauwalg, kun je er toch flink ziek van worden, variërend van misselijkheid tot in extreme gevallen leverbeschadiging.

Waarom komt het voor?

Blauwalgen zijn micro-organismen, bacteriën, die in zoet water voorkomen. Net als planten leven ze van zonlicht, koolzuur en in het water opgeloste voedingsstoffen. Omdat ze zo klein zijn, kunnen algen zich makkelijk verspreiden. Dit gebeurt niet alleen door het water, maar ook door de wind. Wanneer ergens een drijflaag van blauwalgen optreedt, is vrijwel nooit sprake van een besmetting. De blauwalg was er al, maar is gewoon toegenomen door gunstige omstandigheden en wordt nu zichtbaar.

Zwemseizoen

De belangrijkste misvatting is dat blauwalgen alleen bij warm weer tot bloei komen. Het klopt weliswaar, dat de meeste klachten ons bereiken in warme periodes, maar dit komt vooral omdat meer mensen dan op het water afkomen. Ook merken we zelf een toename aan concentraties, omdat wij in de zomer de kwaliteit van het water meten vanwege het zwemseizoen.

Meer informatie over blauwalg

Recreëren bij plassen en meren? Prima, maar controleer eerst of de waterkwaliteit aan de norm voldoet. Deze informatie is te vinden op de website zwemwater.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen