Stomadragers geweigerd in sauna

Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Vanuit de achterban van Stichting Stomaatje horen zij geluiden dat stomadragers in sommige sauna’s niet worden toegelaten. De sauna’s zijn bijvoorbeeld bezorgd of het zwembad niet wordt bevuild, want dan moeten ze voor een week dicht was één van de reacties.

Het is duidelijk dat er saunabeheerders zijn die niet weten wat een stoma inhoud en wat voor een hygiënische bezoekers dat kunnen zijn voor hun sauna. Waar het idee vandaan komt dat een stomadrager problemen geeft kunnen wij alleen raden.

Discriminatie

Op de website van de Rijksoverheid is te lezen: ‘In Nederland mag je geen nadeel ondervinden van je handicap of chronische ziekte. Dit geldt onder meer bij wonen, werken, onderwijs, openbaar vervoer, winkelen, uitgaan en goederen en diensten. Een voorbeeld van discriminatie op deze grond kan zijn: een restaurant wil geen mensen in rolstoelen in de zaak.’
Of dus in een sauna als stomadrager worden geweigerd. Dat kan en mag niet.

Stichting Stomaatje springt in de bres

Omdat wij vinden dat iedere stomadrager recht heeft op een dagje sauna en dit volgens het VN verdrag zelfs als discriminatie wordt gezien als je op grond van je gezondheid ergens wordt geweigerd, hebben we alle sauna’s in Nederland benaderd. Wij hebben uitleg gegeven over wat een stoma is, tips gegeven en de mogelijkheid om contact met ons op te nemen bij verdere vragen. De eerste reacties waren erg positief. Gelukkig betreft het slechts een klein aantal sauna’s waar stomadragers worden geweigerd en worden zij in de meeste sauna’s wel toegelaten. We hopen dat er door onze actie iets meer bekendheid is over een stoma, want onbekend maakt onbemind zien we ook hier weer.

Zonder stoma hygiënisch

Er zijn vele onderzoeken geweest naar de kwaliteit van het water indien mensen er in zwemmen. Het is schrikbarend om te lezen hoeveel mensen en kinderen, niet-stomadragers, niet de moeite nemen naar het toilet te gaan om te plassen maar het laten lopen. Engelse onderzoekers zochten uit hoeveel urine er in een bassin ter grootte van een Olympisch bad zat. Dit bleek bijna 200 liter te zijn! Uit een onderzoek van de Universiteit van Alberta bleek dat er tot 75 liter urine aanwezig is in een standaard openbaar zwembad. Maar liefst 1 op 5 mensen zou een plasje doen in het zwembad volgens Amerikaans onderzoek.

Dat is de urine, wat met de ontlasting in het zwembad? Mensen hebben standaard gemiddeld 0,14 gram niet-afgeveegde poep aan hun billen zitten. Iewww, en dan hebben we het hier dus over mensen zonder stoma.

Hygiëne met een stoma

Bij mensen met een darmstoma, een gaatje in de buik waar ontlasting uitkomt en wordt opgevangen in een zakje dat met een stevige pleister op de buik zit vastgeplakt, zit geen 0,14 gram poep tussen de billen! Want dat is een doodlopend station daaronder. Mensen met een urinestoma en ook een zakje op de buik laten geen plasje per ongeluk of heel bewust lopen in het zwembad, dit plasje beland veilig in het zakje en kan er pas uit wanneer de drager ervan een kraantje opent om deze zo in het toilet te kunnen legen.

Ongelukjes?

Oké ongelukjes, dat zal ook een angst zijn van saunabeheerders. Stomadragers die in een onrustige situatie zitten en last hebben van lekkages durven niet eens naar een sauna, die blijven veilig thuis. Mensen die inmiddels vertrouwd zijn aan hun stomamateriaal nemen vaak nog extra voorzorgsmaatregelen door de huidplaat extra te fixeren met hydrocolloïde pleisters en dragen misschien zelfs wel een gordeltje of stomaband.
Om te laten zien dat de huidplaat van een stomazakje goed hecht in water en niet zomaar loslaat is er een test gedaan met een zweminstructeur in opdracht van een aantal stomaverpleegkundigen. Hij heeft 4 uur lang tot zijn borst in het zwembad gestaan en geen enkel product liet los. Sterker nog: diverse huidplaten waren het eerste uur na de test met geen mogelijkheid los te krijgen. Door de warmte hechten zij nog beter aan de huid.

Tot slot

Vergis je niet, er zijn vele stomadragers die zelden tot nooit een lekkage hebben. Om die dan de deur te wijzen omdat het fout zou kunnen gaan? Terwijl mensen zonder stoma ook elke dag weer het zwembad bevuilen? Ook met een stoma kun je naar de sauna, wat veel stomadragers ook graag doen. De drempel is voor iemand met een stoma soms groot, maar als er goed mee om wordt gegaan is het een enorme boost voor het zelfvertrouwen als het lukt om weer naar de sauna te gaan. We hopen dat alle sauna’s hieraan mee willen werken!

Stichting Stomaatje

Stichting Stomaatje doet al jaren haar best om informatie en voorlichting te geven over alle ins & outs rondom een stoma. Ook organiseren we ieder jaar, vorig weekend alweer voor de 13de keer, een zwemdag voor stomadragers. Waarbij we laten zien dat je zeker kunt zwemmen met een stoma. De badmeester hield zelfs een mooi praatje over wat er gebeurt als er iemand een ongelukje heeft. En weet je wat? Dat is zo opgelost en echt je hoeft daar geen week voor dicht.

Zie voor meer informatie over onze stichting en alles romdom een stoma www.stomaatje.nl

(tekst: Stichting Stomaatje)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen