Derde editie Groene Hart Conferentie voor vo, mbo en hbo bij mboRijnland Zoetermeer

17 jan , 16:40 Nieuws
16012025 groene hart conferentie deelnemers
mboRijnland

Voor de derde keer is de Groene Hart Conferentie georganiseerd, ditmaal bij mboRijnland aan het Van Doornenplantsoen in Zoetermeer.

Het evenement, dat bekendstaat om het versterken van samenwerking tussen onderwijsinstellingen, richtte zich dit jaar op de verbinding tussen voortgezet onderwijs (vo), middelbaar beroepsonderwijs (mbo) én hoger beroepsonderwijs (hbo). Het thema was: ‘Samen slimmer; adaptief leren en innoveren in het onderwijs’.

Een rijk programma: van visie tot praktijk

De conferentie opende met bijdragen van Arjan van der Hoorn, onderwijsdirecteur en regioverantwoordelijke mboRijnland in regio Zoetermeer en Marianne Molsbergen, programmamanager Doorlopende leerlijnen bij mboRijnland. Ook Marijke van der Meer, wethouder Onderwijs in Zoetermeer, richtte een kort woordje tot de deelnemers. Vervolgens sprak Prof. Dr. Freek Peters, hoogleraar contextueel leiderschap, over ‘Leiderschap in een wereld van versnelling en verandering’. Hij gaf inzicht in hoe onderwijsleiders adaptief kunnen navigeren in een complexe en snel veranderende omgeving. Aansluitend werden mooie praktijkvoorbeelden gedeeld in een gevarieerde workshopronde.

De Groene Hart Conferentie is dit jaar georganiseerd in nauwe samenwerking met de vo-scholen en hbo-instellingen uit regio Zoetermeer. Dat uitte zich onder meer in de zes workshops, waarbij afvaardiging van de samenwerkende partijen prominent zichtbaar was.

Zorgtechnologie en complexe vraagstukken

Zo verzorgde Arianne Riedijk, projectleider Experimenteerhuis Zoetermeer, samen met Cher Tiemens, Oranje Nassau College, een workshop hoe uitdagingen rondom zorgtechnologie  met leerlingen en studenten van het vo, mbo en hbo gezamenlijk worden onderzocht en oplossingen worden bedacht.

Marianne Molsbergen, programmamanager Doorlopende leerlijnen Zoetermeer, nam deelnemers in haar workshop mee in het ontrafelen van een complex vraagstuk. Waar zit de lastigheid en welke aanknopingspunten zijn er om een vraagstuk aan te pakken?

16012025 groene hart conferentie gastheer arjan vd hoorn
mboRijnland

Na de keynote en workshops nam Hans Vermaak, expert op het gebied van organisatieverandering, het stokje over met zijn inspiratiesessie ‘De Logica van de lappendeken’. Vermaak verkende hoe netwerkdenken en verbindingswerk bijdragen aan duurzame samenwerking in onderwijsnetwerken.

Focus op doorlopende leerlijnen en adaptieve samenwerking

Na eerdere succesvolle edities in samenwerking met vo-scholen in Leiden en Alphen aan den Rijn, lag de nadruk dit jaar op het versterken van samenwerken en innoveren tussen vo, mbo en hbo in het regionaal netwerk. Arjan van der Hoorn onderstreept het belang van gedeeld vertrouwen als fundament voor samenwerking: “Het gaat hierbij om meer dan de inhoud; gedeelde belangen, gezamenlijke ambities en goede relaties zijn cruciaal voor een duurzame samenwerking.”

Samenwerking als sleutel tot succes

Tessa Renkers, programmamanager Dutch Innovation Factory (DIF) vanuit De Haagse Hogeschool, is enthousiast over het nut en de noodzaak van de conferentie: “Alles wat aandacht krijgt groeit en dit is echt iets wat onze aandacht behoeft. Hoe waardevol de samenwerking tussen vo, mbo en hbo is, zie ik in de multi-level challenges rondom zorgtechnologie die in de DIF worden georganiseerd vanuit het Experimenteerhuis. Laten we vooral van elkaar leren, elkaar inspireren en zorgen dat we elkaar leren kennen, want dat is waar samenwerken begint. De conferentie is hier een uitgelezen kans voor.”

mboRijnland

Jeanneke Willems, Programmamanager STO-Zoetermeer en programmamanager UNICOZ:  “Samenwerking met mboRijnland is voor het voortgezet onderwijs van groot belang, we kunnen daarmee meer perspectief bieden aan onze leerlingen; we dragen samen bij aan een soepele doorstroom en toetreding tot de arbeidsmarkt.” 

Een dag vol inspiratie en verbinding

Tijdens de conferentie kwamen onderwijsprofessionals uit het vo, mbo en hbo samen om elkaar te inspireren, ideeën uit te wisselen en samenwerkingen te versterken. Deze samenwerking is niet alleen gericht op het onderwijs, maar ook op de belangrijke rol van de gemeenten en regio’s waarin mboRijnland en alle partners samenwerken aan de toekomst van leerlingen en studenten.