Debat over bestuurlijk handelen wethouder Weerwag

15 mei , 17:15 Nieuws
unnamed
Gemeente Zoetermeer

Op maandagavond vond een interpellatiedebat plaats over het bestuurlijk handelen van wethouder Weerwag, aangevraagd door de fracties GroenLinks, PvdA, D66, SP, FVD en PVV.

De fracties maakten zich grote zorgen over de dossiers sport en wonen uit de portefeuille van de wethouder. Ze wilden hem hierover in de raadsvergadering vragen stellen. Aanleiding was een brandbrief die de gemeenteraad op 11 april van voetbalclub DWO ontving over de problemen waar zij tegenaan lopen in relatie met de gemeente. Verschillende fracties stelden de wethouder hierover op 14 april al mondelinge vragen, maar vonden de antwoorden te beperkt.

Debat

Een interpellatieverzoek is geen alledaags middel bij een raadsdebat. De indieners gaven aan dit dan ook met een 'zwaar gemoed' te doen. Tijdens het debat werd de wethouder uitvoerig bevraagd over zijn eigen handelen en hoe hij terugkijkt op het hele proces. Er werden veel vragen gesteld, onder andere over hoe de situatie bij DWO kon ontstaan, of de wethouder hiervan op de hoogte was en hoe hij op de hoogte werd gehouden. Ook werd gevraagd waarom er geen acties werden ondernomen na het eerste bericht van 2 februari 2023 en waarom DWO geen terugkoppeling ontving van gesprekken met de gemeente. Daarnaast ging het over het verschillende keren niet nakomen van toezeggingen en planningen. Een memo over FC Zoetermeer is bijvoorbeeld nog niet naar de raad gestuurd en waarom duurt het zo lang met het volkshuisvestingsprogramma dat drie keer is verdaagd.

De raad verwacht van de wethouder dat hij zichtbaar en doortastend leiding geeft en de raad voorziet van goede en tijdige informatie. Kernvraag van het debat was dan ook of het om een eenmalige misstap van de wethouder ging of dat er sprake is van een gestructureerd probleem. De raad wilde dit nog dezelfde avond oplossen en voorkomen hierover opnieuw in het duister te tasten.

Wethouder belooft beterschap

De wethouder reflecteerde uitgebreid op zijn houding en rol en beantwoordde veel van de vragen. Hij gaf aan de gang van zaken zeer te betreuren en bood een aantal keer excuses aan. "Ik zal beter toezien op het verstrekken van transparante en betrouwbare informatie aan de raad." Ook sprak hij uit er scherper op te willen zijn om met de raad de verbinding te maken en samen te werken. "Ik heb u goed gehoord en weet wat mij te doen staat."

Motie van treurnis

Vanuit de raad was er waardering voor de zelfreflectie van de wethouder en zijn belofte van beterschap. De manier van reflecteren gaf voor de meerderheid vertrouwen dat de wethouder er echt voor gaat zorgen dat problemen worden opgelost en de raad tijdig wordt geïnformeerd.

Een aantal partijen vond de beantwoording van de vragen door de wethouder nog niet voldoende en diende een Motie van treurnis in. Deze motie werd verworpen: 15 raadsleden stemden voor en 22 stemden tegen.