Als iedere seconde telt moet onbekende cijfercode AED ingevoerd worden

19 dec 2018, 13:55 Nieuws
aed 720642 960 720
Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Een AED in de buurt klinkt heel erg aantrekkelijk en geeft een veilig gevoel. Als de nood echt aan de man is kan een AED levens redden, maar dan moet de AED wel beschikbaar zijn.

Burgerhulpverleners die een AED nodig hebben, kunnen de AED echter soms niet inzetten. Een cijferslot beschermt de AED tegen vandalisme en diefstal. Op verzoek van de fracties Zó!, LHN, ZV, PvdA, PDvZ, PVV en D66, heeft de raad gedebatteerd over de beschikbaarheid van AED's in de gemeente. De wethouder haalde in haar reactie onder meer de memo aan die eerder die dag aan de raad was toegestuurd.

AED is echt nodig

Een burgerhulpverlener die afgelopen week na een ontvangen oproep een openbare aed nodig had, kon deze niet pakken omdat er een pincode nodig bleek. De defibrillatoren in Zoetermeer zijn sinds kort voorzien van een cijferslot. De hulpverlener die reageerde op de oproep, kon niet bij het levensreddende apparaat. "Dat is niet volgens afspraak", zei fractievoorzitter Marijke van der Meer van Zó! Zoetermeer. Een groot aantal partijen was het met haar eens. Marijke van der Meer wees erop dat in het verleden is besloten dat de AED's altijd toegankelijk moeten zijn.

Hartstichting: Verzekeren AED is ook mogelijk

De Hartstichting reageerde behoedzaam op het dilemma of een cijferslot op een AED noodzakelijk is.

" Zodra iemand bij 112 een melding van een hartstilstand doet, wordt het oproepsysteem HartslagNu in werking gesteld. Dat oproepsysteem alarmeert burgerhulpverleners in de omgeving van het slachtoffer. Een deel krijgt de oproep naar het slachtoffer te gaan om te starten met reanimeren, een ander deel om een AED in de buurt op te halen en naar het slachtoffer te brengen. Dit alles heeft als doel te zorgen dat bij een hartstilstand binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren en een AED wordt ingezet. Binnen 6 minuten is namelijk de overlevingskans het grootst. ", aldus de Hartstichting.

" Voor de toegankelijkheid van AED’s zien wij het liefst dat AED’s hangen in buitenkasten die zo eenvoudig mogelijk te openen zijn. Maar we begrijpen uiteraard wel dat beheerders van AED’s voorzichtig zijn. Er is daarom de mogelijkheid een buitenkast met een pincode te gebruiken. Deze pincode wordt vervolgens door het oproepsysteem verstrekt aan de burgerhulpverlener als deze wordt opgeroepen. Maar er kan bijvoorbeeld ook worden gekeken naar een verzekering. Bij sommige verzekeraars valt diefstal of vandalisme van een AED onder de inboedel- of opstalverzekering. Ook als de AED buiten hangt. Als deze verzekering dit niet dekt, kan ook een verzekering worden afgesloten via de AED-leverancier. ", zo geeft de Hartstichting in diplomatieke bewoording een alternatief voor het cijferslot.

En de afspraken

Eerder op de dag verstuurde het college een memo aan de gemeenteraad over dit onderwerp. In de memo is te lezen dat in Zoetermeer is besloten een netwerk van 29 AED’s in Zoetermeer op te zetten en het beheer van dat netwerk onder te brengen bij HartveiligWonen. Na een fusie met HartslagNu heet HartveiligWonen sinds 1 september 2018 Stan. De afspraken in de overeenkomst met Stan zijn samengevat: "Stan stelt een dekkend netwerk van 29 over de stad verspreide AED’s beschikbaar en zorgt voor onderhoud van dit netwerk; Stan faciliteert en ondersteunt het netwerk van alle aangemelde burgerhulpverleners in Zoetermeer. Omdat de AED kasten met een sleutelkastje ernaast gevoelig zijn gebleken voor diefstal en vandalisme, zijn de 29 kasten inmiddels te openen met een pincode. De beheerders van de AED’s beschikken over de pincode. Bij een calamiteit krijgen burgerhulpverleners die zich in de buurt bevinden een melding om: a) direct naar een slachtoffer te gaan, of b) een AED op te halen en daarmee naar een slachtoffer te gaan. Als een burgerhulpverlener een AED moeten ophalen, dan krijgt hij ook de pincode van de AED kasten binnen een straal van 500 meter van de melding. Deze procedure in geval van calamiteiten betreft een landelijk protocol van de 112-meldkamer."

De website van Stan ( ikbenstandby.nl

) bevestigd de inhoud van de memo. Bij de F.A.Q. het volgende:

" Vraag: Ik kan het adres niet vinden of de AED-kast niet open krijgen. Mag ik dan 112 bellen?

Antwoord: Dat is niet wenselijk. De medewerkers van de alarmcentrales hebben het altijd druk en moeten zoveel mogelijk beschikbaar blijven voor alarmmeldingen. Bovendien hebben de medewerkers van de 112-meldkamer niet de mogelijkheid om je de weg te wijzen. Ook kennen zij de pincode van de AED-kast niet. Als je de AED-kst niet open krijgt, ga dan zonder AED direct door naar het slachtoffer. Er worden namelijk altijd twee AED's opgeroepen (indien beschikbaar)."