Minister OCW erkent Opleidingsschool Rijnland als officiële opleidingsschool

Foto: mboRijnland

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft Opleidingsschool Rijnland officieel erkend als opleidingsschool. Dit is een samenwerkingsverband tussen mboRijnland en de lerarenopleidingen van Hogeschool Leiden en Hogeschool Rotterdam. De ambitie is het meer en beter opleiden van mbo-docenten, het verbinden van theorie en praktijk en het stimuleren van vernieuwing en professionalisering.

De opleidingsschool startte in 2020 en kreeg vier jaar de tijd om opleidingsschool te worden. In de afgelopen jaren is met veel kundige en bevlogen mensen gewerkt aan de realisatie hiervan. Hierbij kun je denken aan werkplekbegeleiders, schoolopleiders, instituutsopleiders en bestuurders. En de steun vanuit de onderwijsteams aan de docenten-in-opleiding (studenten van de lerarenopleiding en zij-instromers).

Saskia Schenning, College van Bestuur mboRijnland, is trots en blij: “Onze opleidingsschool zie ik als een grote meerwaarde. Door de handen ineen te slaan met Hogeschool Leiden en Hogeschool Rotterdam leveren we een maatschappelijke bijdrage aan het opleiden van docenten en leiden we samen docenten op met actuele kennis en kunde, die zijn toegerust voor de onderwijspraktijk. Hiernaast draagt de opleidingsschool bij aan een lerende cultuur binnen mboRijnland en versterkt het de samenwerking in de regio”.

Chris van Gool, regiocoördinator Instituut voor Lerarenopleidingen (IvL) Hogeschool Rotterdam: “Wij feliciteren Opleidingsschool Rijnland met het behalen van dit fantastische succes! Het beroepsonderwijs is een belangrijke speler binnen het Samen Opleiden van IvL. De afgelopen jaren heeft de opleidingsschool zich vanuit zijn expertise ingezet om opleiden voor het beroepsonderwijs binnen het curriculum van IvL de plaats te geven die het verdient.”

Waardering

Op 22 mei 2024 ging de Commissie Beoordelingsgerichte Peer Review met uiteenlopende betrokkenen in gesprek. De commissie formuleerde een positief oordeel over de bereikte basiskwaliteit van de opleidingsschool dat op 13 juni 2024 werd overgenomen door de minister. De commissie waardeerde onder andere de goede organisatie van de begeleiding op de werkplek, de onderlinge nauwe samenwerking en dat het partnerschap eraan bijgedragen heeft dat het mbo meer aandacht krijgt in de curricula van de lerarenopleidingen.

Projectleider Angela Scheffers: “Nu we een erkende opleidingsschool zijn kunnen en willen we gezamenlijk docenten blijven opleiden, wat geen overbodige luxe is in tijden van het huidige lerarentekort. Op naar nog vele mooie jaren van samenwerking en ontwikkeling van alle betrokkenen!”

Over mboRijnland

mboRijnland is een instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rijnland en heeft 12 vestigingen in zeven verschillende steden: Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Leidschendam-Voorburg, Waddinxveen, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vwo, havo en vmbo-t) via Next College en maatwerkcursussen voor medewerkers van bedrijven. Er zijn 1800 mensen werkzaam bij mboRijnland en jaarlijks volgen er ruim 17.000 studenten onderwijs. mboRijnland legt met haar onderwijs de basis voor een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen meetelt, van waarde is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met het bedrijfsleven, andere onderwijsinstellingen, gemeenten en maatschappelijke instellingen. Kijk voor meer informatie op www.mborijnland.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen