Zoetermeer is beste grote gemeente in verkiezing Fietsgemeente 2024

Foto: Fietsersbond Zoetermeer

De gemeente Zoetermeer is door fietsers uitgeroepen tot beste grote gemeente in de verkiezing Fietsgemeente 2024 van de Fietsersbond. Volgens de respondenten heeft Zoetermeer een goed fietsnetwerk en zijn de fietsers tevreden over de verlichting op fietspaden: “De zogeheten N8 (nacht) fietsroutes zijn top; ze leiden fietsers langs goed verlichte en sociaal beter gecontroleerde plaatsen. ”De gemeente Noord-Beveland is door fietsers uitgeroepen tot meest fietsvriendelijke gemeente van Nederland.

Ten opzichte van andere grote gemeenten is het in Zoetermeer een stuk fijner om te fietsen voor mensen van alle leeftijden. Er zijn ruimschoots fietsparkeerplekken beschikbaar aldus de fietsers: “Er wordt goed gekeken naar mogelijkheden om gratis en bewaakt je fiets te kunnen stallen.” Fietspaden en fietsstroken zijn vaak breed genoeg. “Zoetermeer heeft een duidelijk beleid ten aanzien van fietsers. Waar belangrijke fietsroutes worden gekruist door autoverkeer en op rotondes heeft de fietsroute voorrang”, aldus een van de respondenten.

Over Fietsgemeente 2024

De verkiezing Fietsgemeente wordt tweejaarlijks georganiseerd door de Fietsersbond. Met het resultaat kan een gemeente samen met de lokale Fietsersbond afdeling ervoor zorgen dat fietsen voor onder andere inwoners, forensen en toeristen nog veiliger en comfortabeler wordt. Gemeente Noord-Beveland won de felbegeerde titel Fietsgemeente 2024. In de subcategorieën wonnen Noord-Beveland (beste kleine gemeente), Kampen (beste middelgrote gemeente), Zoetermeer (beste grote gemeente) en Texel (snelste stijger).

“De enquête Fietsgemeente 2024 levert een schat aan informatie op over het fietsklimaat per gemeente. Met de data kunnen de vrijwilligers van meer dan 160 lokale Fietsersbond afdelingen heel gericht aankloppen bij hun gemeente en vragen om verbeteringen. Een beter fietsklimaat betekent dat het veiliger en fijner wordt voor fietsers, maar ook voor alle andere weggebruikers”, zegt Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond.

Uitkomsten enquête Fietsgemeente 2024

In de enquête gaven ruim 46.000 fietsers antwoord op vragen als: is fietsen in jouw gemeente stressvol of ontspannend? En kunnen kwetsbare groepen, zoals kinderen en senioren, zorgeloos fietsen? Voor meer informatie over de enquête en de volledige resultaten, kijk op fietsersbond.nl/fietsgemeente.

Wilt u meer informatie? Neem contact op via: [email protected] of kijk op de website https://zoetermeer.fietsersbond.nl. De Fietsersbond zet zich in voor veilig en comfortabel fietsen en levert daarmee een bijdrage aan een leefbaar, gezond en actief Nederland én aan fietsgeluk voor iedereen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen