Gerrit Wiechert Kleisen postuum geëerd in Stadhuis Zoetermeer

Foto: Ambassade van Israël

Op 30 mei vond een bijzondere ceremonie plaats in Zoetermeer, georganiseerd door de Ambassade van Israël en Stichting Vrienden van Yad Vashem Nederland. Gerrit Wiechert Kleisen postuum geëerd met de Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Yad Vashem in Jeruzalem is het instituut ter nagedachtenis van de zes miljoen Joodse slachtoffers van de Sjoa (Holocaust) en van de duizenden bloeiende Joodse gemeenschappen die door de nazi’s zijn verwoest in de periode 1939-1945. Het instituut is tevens een centrum van onderzoek naar zowel de oorzaken als de gevolgen van de Jodenvervolging tijdens de Duitse overheersing van grote delen van Europa voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Yad Vashem Instituut is een Israëlische instelling, die in 1953 werd opgericht door de Knesset (het Israëlisch Parlement). Het doel van het Instituut is de herdenking van de zes miljoen Joden, die tijdens de tweede wereldoorlog door de nazi’s en hun handlangers werden omgebracht en het eren van diegenen, die -zelf niet Joods zijn- zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt bij het redden van Joden.

In 1936 vluchtten het Joodse echtpaar Frans en Erika Joseph met hun gezin vanuit Duitsland naar Nederland. In 1938 kregen zij een zoon, Paul. In Nederland was het gezin echter niet lang veilig, gezien de nazi-bezetting vanaf 1940. Tijdens hun ontsnapping naar Zwitserland in 1943, werden ze geholpen door het moedige verzetslid Gerrit Wiechert Kleisen, die ondanks het gevaar vele levens redde door mensen over de grens te smokkelen. Helaas werd Kleisen later verraden, opgepakt en op 6 juni 1944 door de Duitsers geëxecuteerd. De Josephs overleefden de oorlog dankzij de moedige inzet van helden zoals Kleisen.

In het Stadhuis van Zoetermeer is de Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’ uitgereikt aan de zoon van Gerrit Wiechert Kleisen, ter ere van zijn heroïsche daden in het redden van Frans en Erika Joseph en vele anderen. De erkenning werd overhandigd door hoofd publieksdiplomatie van de Israëlische ambassade Fentay Alamu.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen