Leerlingen ONC Clauslaan zetten zich in voor eenzame ouderen in hun buurt

Bianca op bezoek bij haar maatje
Bianca op bezoek bij haar maatje
Foto: ONC Clauslaan

Veel ouderen voelen zich in deze coronatijd alleen. Hun sociale contacten zijn grotendeels weggevallen. Leerlingen Zorg en Welzijn van Oranje Nassau College (ONC) Clauslaan, zetten zich daarom tijdens hun maatschappelijke stage speciaal voor hen in.

Zij brengen de eenzame ouderen wekelijks ‘lichtpuntjes’ in de vorm van een attentie, een lekkernij of een praatje. Een mooi voorbeeld van burgerschapsvorming in de praktijk.

Bianca Midavaine uit leerjaar 3 bezoekt elke week een oudere dame uit het Dienstencentrum Zoetermeer. De activiteiten in het Dienstencentrum liggen momenteel stil en vaak zit deze mevrouw alleen op haar kamer. “Sinds het begin van corona heeft zij minder sociale contacten en ook geen uitjes buiten de deur”, legt Bianca uit. “Daarom breng ik haar samen met een klasgenoot lichtpuntjes. Bijvoorbeeld een bakje met toffees en een sleutelhanger van kralen. We doen elke week iets anders. Deze week krijgt ze van ons zelfgebakken cupcakes.”

Bianca bakt cupcakes voor haar maatje

Maatje

Alle derdejaars Zorg en Welzijn besteden een dagdeel per week gedurende zeven weken aan het project. Elly Smit, docent Zorg en Welzijn: “Het project is een samenwerking met Stichting Present. In twee- of drietallen zijn de leerlingen door Present gekoppeld aan een ‘maatje’. Dit is een oudere heer of dame uit hun eigen wijk. De kans is dan groot dat de leerlingen ook na de stageperiode de oudere nog ontmoeten of af en toe bij hem of haar op bezoek gaan. Het gaat erom contact te leggen met iemand die dit nodig heeft.”

Praatkaartjes

Op school doen de leerlingen de voorbereidingen voor het bezoek. Vervolgens gaan ze bij hun ‘maatje’ langs om de attentie of lekkernij aan te bieden en een praatje te houden. “Hiervoor gebruiken we ‘praatkaartjes’”, vertelt Bianca. “Dat zijn kaartjes met vragen die je aan elkaar kunt stellen om een gesprek te beginnen. Ik vraag dan bijvoorbeeld aan ‘onze’ mevrouw hoe haar week is geweest en of ze nog leuke dingen heeft beleefd. Wel buiten voor de deur, want je moet in deze tijd goed uitkijken met corona.”

Bianca op bezoek bij haar maatje

Burgerschap

Op ONC Clauslaan gaat veel aandacht uit naar burgerschapsonderwijs. De docenten laten de leerlingen inzien hoe zij een bijdrage kunnen leveren aan hun eigen leefomgeving en hoe zij hiervoor verantwoordelijkheid kunnen nemen. Smit: “Op school leren jongeren over hun toekomstige plek in de maatschappij. Wij vinden het belangrijk dat onze leerlingen nu en later actief meedoen aan deze samenleving en op een positieve manier hun steentje bijdragen. Bijvoorbeeld door de kwetsbare groepen in de samenleving extra te ondersteunen. Dat willen we onze leerlingen meegeven.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen