Wat te doen bij vastgevroren vogel?

Redactie Zoetermeer (pixabay.com)
Redactie Zoetermeer (pixabay.com)
Foto: Redactie Zoetermeer (pixabay.com)

Dierenambulance Den Haag ontvangt deze dagen veel meldingen van mensen die zich zorgen maken over vastgevroren watervogels op het ijs. Wees gerust: in de meeste gevallen is de vogel even aan het uitrusten en is er geen reden voor paniek.

Met deze vrieskou rusten veel watervogels op of bij het ijs. Mensen maken zich ongerust en denken dat de vogels zijn vastgevroren. Dat is meestal niet het geval: watervogels gaan bij kou stil zitten om zoveel mogelijk energie te sparen. Midden op het ijs zijn ze ook nog eens veilig voor vijanden.

Gezonde watervogels vriezen in principe niet vast. Anouk Korporaal van Dierenhospitaal en Ambulancedienst Den Haag legt uit: “Watervogels zijn uitgerust met een bijzondere bloedsomloop in hun poten en ze kunnen hun poten opbergen tussen hun isolerende veren. Als vogels ziek of gewond zijn, kunnen ze wel vastvriezen. Hun verenpak kan dan lek raken. Wanneer een vogel lek is, wordt hij niet meer beschermd door z’n natuurlijke vetlaag en kan hij zich niet meer warm houden.”

Het advies van de dierenambulance: als je twijfelt, ga na een halve dag nog eens kijken. Als de vogel op precies dezelfde plek zit, zit hij misschien toch vast. Door wat voer te gooien, kun je aan de hand van de reactie bepalen of het dier wel of geen hulp nodig heeft. Gebruik bijvoorbeeld rozijnen, zonnebloempitten, allerlei soorten zaad, stukjes appel of stukgeslagen ongezouten nootjes. Twijfel je of zie je dat de vogel inderdaad vast zit, bel de dierenambulance en geef de locatie door. Jaag de vogel niet op door zelf te dichtbij te komen. Als de vogel aan het rusten is, verliest het dier onnodig veel energie om weg te komen of om op te stijgen.

Voor meer winters advies, niet alleen over vogels, maar ook voor honden, katten en konijnen, ga naar: https://dierenambulancedenhaag.nl/ambulance/preventie-en-advies/.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen